Clubhouse – Näin pääset alkuun uudessa sovelluksessa
Näin pääset alkuun Clubhousessa. Tästä artikkelista opit kaiken oleellisen uudesta sovelluksesta.
Clubhouse on täysin äänipohjainen uusi sosiaalinen media. Sen suosio on kasvanut viime kuukausina kovaa vauhtia.
Joidenkin tietojen mukaan tammikuussa 2021 Clubhousen sovellusta oli ladattu jo yli 8,1 miljoona kertaa. Se on paljon vain vuosi sitten perustetulle sovellukselle!
Mikä ihmeen Clubhouse?
Ensimmäisenä Clubhousesta tulee mieleen wanhat kunnon chat-huoneet, paitsi että kirjoittamisen sijaan keskustelu tapahtuu puhumalla ja kuuntelemalla.
Clubhousessa ei siis ole lainkaan tekstiä, kuvia tai videoita.
Clubhouse on edelleen testausvaiheessa ja sinne pääsy vaatii kutsun. Aktiiviset käyttäjät ja klubien perustajat saavat kutsuja jaettavaksi.
Huomaa, että tällä hetkellä sovellus toimii vain Applen laitteilla.
Äänipohjainen some kuulostaa äkkiseltään podcast-alustalta, mutta sitä Clubhouse ei ole.
Clubhouse-keskusteluita ei ole käsikirjoitettu eikä niitä voi nauhoitettaa tai leikata. Kaikki keskustelut tapahtuvat livelähetyksenä.
Lisäksi kyseessä on nimenomaan avoin keskusteluformaatti. Tapahtumissa on useimmiten monta osallistujaa, jotka ovat kaikki äänessä vuorotellen.
Clubhousen houkuttelevuus perustuu siihen, että teoriassa jokaisella on mahdollista päästä keskusteluun kenen kanssa tahansa.
Henkilökohtaisesti vertaisin sovelluksesta kumpuaavaa fiilistä Twitteriin vuonna 2010.
Sovellukseen ovatkin löytäneet tiensä jo monet julkisuuden henkilöt, nimekkäät yrittäjät (Elon Musk), vaikuttajat, artistit ja asiantuntijat.
Alkuun Clubhousessa
Kun avaat Clubhouse-sovelluksen, ensimmäisenä vastassasi on Hallway.
Heti näytön yläreunassa näet navigointipalkin. Vasemmalta oikealle: hakutoiminto (etsi käyttäjiä ja klubeja); lähetä kutsuja (uusi käyttäjä saa kutsua 2 kaveria); kalenteri ja tulevat tapahtumat; ilmoitukset; sekä viimeisenä oma profiili.
Heti navigoinnin alapuolella näet tulevat tapahtumat eli Clubhousen ”huoneet”. Tästä kentästä löydät tapahtumat, joita järjestää klubit, joiden jäsen olet.
Eniten tilaa näytöltä vievät aktiiviset huoneet. Näissä huoneissa on juuri nyt keskustelu käynnissä. Kentässä näet myös listan puhujista.
Näytön alareunasta löydät vihreän napin, josta voit perustaa oman huoneesi.
Rooms eli huoneet
Kaikki Clubhousen keskustelut tapahtuvat huoneissa. Jokainen huone on jaettu kolmeen eri ryhmään. Käydään nämä seuraavaksi läpi, alkaen ylimmästä.
Stage / puhujat ja perustajat
Stagella näet huoneen puhujat ja perustajat eli moderaattorit. Moderaattorin tunnistaa nimeä edeltävästä vihreästä ikonista. Moderaattorit voivat kutsua käyttäjiä huoneeseen ja kuuntelijoita stagelle.
Äänessä olevan puhujan kuvakkeen ympärille ilmestyy ääriviivat.
Stagen käytöstapoihin kuuluu, että jokainen hiljentää oman mikrofoninsa silloin kun puheenvuoro ei ole itsellä.
Suomessa Clubhouse on todella uusi ja kulttuuri vasta alkutekijöissään. Esimerkiksi amerikkaisissa huoneissa on tyypillistä, että puheenvuoro aloitetaan omalla nimellä ja päätetään sanoin “This is Jussi and I’m done speaking”. Suomessa tätä kuulee vielä harvemmin.
Kannatan käytäntöä, koska se auttaa keskustelun seuraamista ilman, että sovellusta tarvitsee aktiivisesti katsella.
Amerikkailaisissa huoneissa saatetaan myös kertoa omat pronominit (esim. he/him, she/her) ensimmäisen puheenvuoron alussa.
Pro tip: Mikin vaimennusnappia näpyttämällä voit osoittaa hiljaisen tukesi puhujalle. Kaikki näkevät välkkyvän mikki-ikonin ja tietävät, että olet puhujan kanssa samaa mieltä.
Followed by the speakers / puhujien seuraajat
Otsikko kertoo jo aika tyhjentävästi, mistä on kyse.
Kun scrollaat osallistujalistaa alaspäin, näet ryhmän, jossa ovat puhujien seuraajat. Voit klikkailla profiileita auki ja käydä kurkkaamassa, ketä ryhmästä löytyy.
Vinkki: tästä kategoriasta löytyy usein uusia seurattavia omaan verkostoon!
Joidenkin henkilöiden profiilikuvien päällä näkyy tötteröemojeita. 🎉 Se tarkoittaa, että käyttäjä on uusi Clubhousessa.
Others in the room / kuuntelijat
Kun liityt huoneeseen, sinusta tulee automaattisesti kuuntelija – ellei sinua vartavasten kutsuttu huoneeseen puhujaksi.
Kuuntelijat voivat osallistua stagelle nostamalla käden ylös (ikoni näytön oikeassa alalaidassa). Moderaattorit valitsevat, ketkä pääsevät mukaan keskusteluun.
Huonetyypit
Clubhousessa voi perustaa neljänlaisia huoneita.
Open room – Tämä on nimensä mukaisesti avoin huone, johon kuka tahansa voi liittyä kuuntelijaksi.
Social room – Tähän huoneeseen voi liittyä vain henkilöt, joita sinä seuraat. Tämä on tarkoitettu yksityisempiin tilaisuuksiin.
Closed room – Tähän huoneeseen pääsee mukaan vain kutsulla. Suljettu huone ei näy julkisesti muille.
Welcome room – Voit avata tervetulohuoneen, kun joku tuttusi liittyy Clubhouseen. Tämä on yksityinen huone, joka on tarkoitettu sovellukseen tutustumiseen.
Klubit
Kuka tahansa voi perustaa klubin, johon muut käyttäjät voivat liittyä jäseneksi.
Esimerkiksi me olemme perustaneet Filmmakers Suomi -klubin, joka on kaikille liikkuvan kuvan ammattilaisille ja harrastajille tarkoitettu klubi.
Klubi löytyy profiilistani (@jussiriekki) tai kirjoittamalla sen nimi hakutoimintoon.
Jokaiseen klubiin kuuluu kolmenlaisia jäseniä.
Founder/admin – Ylläpitäjät voivat lisätä ja poistaa käyttäjiä klubista. He voivat muokata klubin kuvausta ja sääntöjä sekä perustaa julkisia ja suljettuja huoneita klubilaisille.
Member – Klubin jäsenet voivat perustaa omia yksityisiä huoneita klubin sisään ja ehdottaa uusia jäseniä klubiin. He näkevät muiden jäsenten aloittamat yksityiset huoneet.
Follower – Seuraajat näkevät ja voivat liittyä klubin avoimiin huoneisiin, mutta he eivät näe yksityisiä huoneita.
Huom. Jotta jäsenet voivat perustaa omia huoneitaan klubin sisään, on klubin ylläpitäjän myönnettävä siihen oikeus.
Jokaisen profiilin alareunasta löytyy lista klubeista, joihin henkilö kuuluu.
Clubhouseen liittyminen
Valitettavasti Clubhouseen pääsee tällä hetkellä vain kutsulla.
Sisäänpääsyyn on kuitenkin kolme tapaa.
Voit saada kutsun joltakin olemassa olevalta käyttäjältä suoraan linkkinä.
Klubin perustaja voi jakaa liittymislinkin klubiin. Linkki on avoin 10 ensimmäiselle kirjautujalle.
Voit rekisteröityä Clubhouseen ennakkoon. Tuttavasi, jotka käyttävät sovellusta (ja joilla on yhteystietosi), saavat ilmoituksen kirjautumisestasi ja voivat päästää sinut palveluun sisään.
Profiilin luonti
Clubhouse-profiiliin sisältyy kuva, nimi, seuraajat ja seurattavat sekä vapaamuotoinen kuvaus.
Profiiliin voi liittää oman Twitter- ja Instagram-tilin. Huom. Nämä ovat ainoita suoria linkkejä profiilissa. Kuvaukseen ei voi kopioida url-osoitteita.
Omassa profiilissa kannattaa panostaa erityisesti kuvauksen ensimmäiseen kahteen riviin. Ne näkyvät esikatselussa muille käyttäjille, kun he klikkaavat profiiliasi huoneessa.
Tapahtuman luonti Clubhousessa
Uuden tapahtuman voi luoda etusivulla (Hallway) klikkaamalla kalenteri-ikonia.
Tapahtumaan voi nimittää ylläpitäjät ja vieraat (Add a Co-host or Guest). Lisäksi tapahtumaan merkitään ajankohta ja kuvaus sekä klubi, johon se kuuluu.
Yksi kätevimpiä Clubhousen ominaisuuksia on, että tapahtuman voi tallentaa suoraan kalenteriin. Tapahtumaa voi siis suoraan jakaa linkkinä, josta kalenterimerkinnän pääsee tekemään.
Heräsikö Clubhousesta jotain kysyttävää? Mikäli videot, videomarkkinointi, elokuvat, käsikirjoittaminen tai kuvaaminen kiinnostaan, niin liity Filmmakers Suomi -klubiin!
Ensimmäinen tapahtumamme Dailies pyörii joka maanantai ja keskiviikko klo 19.00. Se on tarkoitettu verkostoitumiseen ja ajankohtaisten oppien jakamiseen.