Yritysvideoiden trendit vuonna 2020
Tässä artikkelissa jaan omat ennusteeni siitä, mitkä asiat nostavat päätään yritysvideoissa vuonna 2020.
Syvällinen video erottuu massatuotannosta
Nykyään elää vahvana myytti, että ihmsillä ei ole enää pitkäjänteisyyttä. Ajatellaan, että kukaan ei jaksa enää lukea kirjoja tai katsella pitkiä videoita.
Kuitenkin valtaosa teistä – tätä artikkelia lukevista – katsoo edelleen elokuvia ja lukee edelleen kirjoja. Kuvittelemmeko todella, että yleisömme eroaa meistä niin merkittävästi?
Totuus on, että keskittymiskyvyn heikkenemisestä ei ole mitään tieteellistä näyttöä.
Koko käsitys perustuu olettamuksiin, keksittyihin tilastoihin sekä tutkimuksiin, joilla ei ole juurikaan tekemistä varsinaisen pitkäjänteisyyden kanssa.
Ongelma on, että sisältömarkkinoija, joka uskoo tähän urbaanilegendaan, päätyy tekemään jatkuvasti pinnallisempaa sisältöä. Hän päätyy aliarvioimaan yleisönsä kapasiteetin pureskella informaatiota – kunnes hän lopulta menettää yleisönsä.
Ihmiset haluavat oppia, viihtyä ja kokea tunteita. He haluavat apua ja tukea. He eivät halua katsella mainoksia tai lukea pelkkiä klikkiotsikoita.
Maailmassa, jossa kaikki muuttuu jatkuvasti pinnallisempaan ja populistisempaan suuntaan, syvällisyys ja moniulotteisuus ovat positiivisia erottautumistekijöitä.
Jos jotain terveisiä voin lähettään 2020-luvun sisältömarkkinoijalle, niin se on tämä: älä pelkää yritysvideoiden tai sisältöjen pituutta!
Itseasasiassa jopa julkaisualustat kannustavat tekemään pitkiä videosisältöjä. Facebook on alkanut suosimaan orgaanisessa näkyvyydessä yli 3 minuuttia kestäviä videoita. Pitkät videot saavat automaattisesti enemmän näkyvyyttä.
Myös YouTube suosii pitkiä videoita. Se arvottaa hakutuloksissa videoita katseluminuuttien perusteella. Mitä enemmän videotasi on katsottu minuuteissa laskettuna, sitä korkeammalle video nousee listalla. Luonnolliesti pitkään videoon kertyy enemmän katseluminuutteja kuin lyhyeen, jos ihmiset sitä katsovat.
Aitous puree paremmin kuin mainos
Uskon, että vuonna 2020 yritysvideoissa ja ylipäätään luovissa päätöksissä tullaan entistä enemmän suosimaan aitoutta.
Trendi on nähtävissä jo nyt. Ihmiset luottavat kokoajan vähemmän mainoksiin ja myyjiin. Ehkä ajan kuluessa mainosvideoille käy kuten bannerimainoksille – me muodostamme luontaisen immuniteetin niitä vastaan. Tervemenoa näkökenttämme kuolleeseen kulmaan!
Lienee kuitenkin syytä tähdentää mitä tarkoitan sanalla aitous. Aitous syntyy osaltaan siitä, miltä video näyttää, kuulostaa ja tuntuu, mutta enimmäkseen kyse on siitä, kenen ehdoilla video on tehty. Hyvä videosisältö on tehty katsojaa varten. Mainos on tehty mainostajaa varten.
Annan esimerkin. Kuvasimme ja tuotimme loppuvuodesta 2019 asiakaskokemusvideon työvaatteita valmistavalle yritykselle nimeltä Fristads. Katso video alta.
Kuten näet, videossa ei puhuta tuotteista tai palveluista käytännössä mitään. Fristadsin rooli on mukana lähinnä brändillisesti.
Pyrimme tekemään videon, jonka katsoja haluaisi oikeasti katsoa.
Alla muutamia kommentteja, mitä video keräsi LinkedInissä. Mitä itse tuumaat?
Vuonna 2020 yritysvideoissa on aika alkaa suosimaan aitoutta. Ennemmin tai myöhemmin mainokset lakkaavat toimimasta, joten pidä huoli, että sisältöstrategiasi pohja on valettu asiakkaan intressejä ajatellen.
Personointi, versiointi ja funneli – oikeaan aikaan oikeassa paikassa
Aitous tai syvällisyys eivät missään nimessä tarkoita sitä, etteikö videotuotanto voisi samaan aikaan olla myös tulosta tekevä kaupallinen väline. Ehdottomasti voi ja pitääkin olla.
Kyse on ennemminkin siitä, missä vaiheessa yleisösi altistuu millekin viestille.
Otetaan esimerkkinä jo yllä mainittu Fristadsin video.
Videosta leikattiin kolme versiota: aiemmin linkitetty dokumentaarinen brändivideo (5 min), tuotekeskeinen asiakaskokemus (2 min) sekä mainos (15 sek).
Asiakkaan kannalta on kaupallisesti järkevää, että samasta videoaineistoista leikataan eri versioita sen sijaan, että tuottaisimme jokaiseen funnelin vaiheeseen eri videon.
Katso tuotekeskeinen asiakaskokemus alta.
Mutta mitä eri versioilla sitten tehdään?
Lyhyt mainosvideo sopii ennen kaikkea funnelin alkupäähän. Sen ainoa tehtävä on herättää asiakkaan huomio sosiaalisessa mediassa ja ohjata liikennettä verkkosivustolle.
Tuotekeskeinen video sopii erityisesti funnelin loppupäähän, joko verkkosivustolle tai myyntitilanteisiin – kun asiakas on aivan ostopäätöksen kynnyksellä, mutta harkitsee vielä.
Huomaa, että myös tuotekeskeisestä videosta olemme riisuneet pois kaikenlaisen “mainoksellisuuden” . Videossa ei ole edes taustamusiikkia. Tarkoitus on, että video olisi mahdollisimman luotettava ja uskottava asiakaskokemus.
Dokumentaarinen video sopii funnelin kaikkiin vaiheisiin, kaikenlaiseen brändiviestintään sekä verkkosivustolle.
Se sopii myös ns. signaali-kohina -suodattimeksi, jolla kiinnostunut yleisö voidaan erotella massasta. Esimerkiksi Facebookissa on mahdollista kohdentaa mainoksia yleisölle, joka on katsellut dokumentaarisesta videosta vaikkapa 50 tai 75 %. Tälle yleisölle kannattaa ehdottaa kauppaa. Ihminen, joka on katsellut videotasi 1–2 minuuttia, on takuuvarmasti kiinnostunut joko brändistäsi tai tarjoomastasi.
Personointi, versiointi ja ymmärrys funnelista kuuluvat ehdottomasti vuoden 2020 yritysvideoiden trendeihin. Nämä mahdollistavat sen, että pystyt markkinoijana valitsemaan mikä viesti sopii mihinkin tilanteeseen, ja pystyt ohjaamaan yleisöäsi eteenpäin askel kerrallaan kohti ostamista.
Tuleeko mieleen jotain muuta mitä yritysvideoissa kannattaisi ottaa huomioon vuonna 2020? Kerro mielipiteesi kommenteissa tai lisää minut verkostoosi ja tule keskustelemaan aiheesta LinkedInissä!
Mikäli tarvitset apua videotuotannossa, älä epäröi ottaa yhteyttä. Autamme sinut liikkeelle aina videomarkkinoinnin suunnittelusta alkaen.