ÄÄNIMAAILMAN MERKITYS VIDEOISSA

 
 
kal-visuals-Ton3IVDLPRs-unsplash.jpg
 
 

ÄÄNIMAAILMAN MERKITYS VIDEOISSA

Kun puhutaan koukuttavan hyvästä videosta, upea kuvaus ja taitava editointi ovat vasta puolet onnistumisen reseptistä. Video, joka todella tempaa katsojan mukaansa, on audiovisuaalinen kokemus, eikä äänen merkitystä tässä yhtälössä voi väheksyä.

Liian usein äänimaailmaa kohdellaan toissijaisena asiana videoissa, vaikka usein juuri se pitäisi nostaa etusijalla.

Kävin vastikään Tallinnassa ja tein matkasta lyhyen videon henkilökohtaiseen Instagramiini. Katso video alapuolelta. Se on suunniteltu looppaamaan mobiililaitteen näytöllä, mutta voit toki katsoa videon myös tietokoneella. Joka tapauksessa katso ensiksi alkuperäinen video ja sen jälkeen sama video alapuolelta, mutta ilman musiikkia.

Katso seuraavaksi alla oleva video. Kyseessä on sama video, mutta mutta ilman musiikkia. Huomaat nopeasti, kuinka paljon erilaisia ääniä musiikki kätkee alleen. Noin 90 prosenttia videon äänimaailmasta on rakennettu täysin jälkikäteen!

Ilman rikasta äänimaailmaa katselukokemus jäisi merkittävästi köyhemmäksi.

ÄÄNISUUNNITTELU TOIMII, KUN SITÄ EI HUOMAA

Hyvin toteutettu sound design on kuin käyttöliittymäsuunnittelu tai siivouspalvelu; sen olemassaolon noteeraa vain silloin, kun joku on mennyt pieleen.

Yksikään ääni ei saisi liiaksi pompata esiin. Äänimaailman tulisi olla harmoninen. Kun äänisuunnittelu on tehty kuten pitää, sitä ei oikeastaan edes huomaa. Hyvä äänimaailma vahvistaa katselukokemusta sekä antaa kuville ja tapahtumille pontta. Äänimaailma tempaa katsojan mukaan tapahtumiin ja voimistaa läsnäolon tunnetta. Hyvän äänisuunnittelun myötä katsoja tuntee itsensä osaksi tarinaa.

ÄÄNIMAAILMAN KOLME KERROSTA

Välillä näkee videoita, joissa äänisuunnittelu on jätetty kokonaan tekemättä, ja se on valtava virhe. Ilman ääniä katselukokemus jää ontoksi.

Jokaisessa tilassa on oma akustiikkansa ja taustaääni. Esimerkiksi puistossa voi kuulla linnunlaulua, tuulen huminaa, lehtien kahinaa, koirien haukkumista ja etäistä liikenteen ääntä. Kahvilassa taas voi kuulla puheensorinaa, kahvikoneen ja pesukoneiden ääniä, astioiden kilinää sekä ihmisten liikehdintää.

Jos videon tapahtumat sijoittuvat johonkin tilaan, eikä taustalla kuulu mitään ääntä, tilanne vaikuttaa epäuskottavalta. Katsoja ei välttämättä edes tiedosta sitä, mutta hän aistii ja tuntee, että jotain on pielessä. Äänettömässä videossa länsäolon tunne jää kokonaan uupumaan, eikä katsoja pääse tempautumaan mukaan tarinaan.

ÄÄNIMAAILMAN KOLME KERROSTA

  1. Taustaäänet – Nämä ovat tilan ääniä, esim. ilmastointilaitteen hurina, tuulen puhallus, liikenteen melu, puheensorina, lintujen laulu, meren pauhu jne.

  2. Äänitehosteet – Nämä ovat ääniä, jotka myötäilevät kameran ja hahmojen liikkeitä. Esim. Tallinnavideossani näitä ovat suhahdusäänet, kun kamera liikkuu nopeasti tilasta toiseen, tai kirkon kellon kumahdus.

  3. Musikaaliset äänet – Tähän kategoriaan sisältyy tietysti musiikki, mutta myös erilaiset musikaaliset taustaäänet. Esim. Tallinnavideossa, kohdassa jossa musiikki hiljenee, käytin syntikan ääntä luomaan tai’anomaista tunnelmaa.

PANOSTA ÄÄNIIN MYÖS KÄYNNYKKÄVIDEOISSA

Toinen äänisuunnittelun ongelma koskee videoita, joita ihmiset kuvaavat käynnykällä. Usein äänen taltiointiin ei panosteta tarpeeksi. Video saatetaan kuvata meluisassa tai tuulisessa ympäristössä tai huoneessa, jossa on häiritsevä tilakaiku.

Uskallan väittää, että videoissa laadukas ääni on usein tärkeämpi asia kuin laadukas kuva.

Panosta siis siihen, että kuvaat videon vähintäänkin sellaisissa olosuhteissa, jossa ääni on puhdas eikä tilassa kuulu kaikua. Ja jos todella haluat panostaa ääneen, voit hankkia vaikkapa erillisen mikrofonin.

Yhteenvetona todettakoon, että videoissa äänimaailma muodostaa puolet katselukokemuksesta. Äänimaailmaan kannattaa todellakin panostaa jos haluaa, että katsoja tempautuu mukaan tarinaan ja että video herättää tunteita. Ilman kunnollista äänimaailmaa visuaalisesti upeakin video jää epäuskottavaksi ja tunteettomaksi.

Jos kaipaat apua videotuotannossa tai haluat keskustella aiheesta, ota rohkeasti yhteyttä, tai soita suoraan Jussille (puh. 044 276 1727).

 
 
 
Previous
Previous

HAASTATTELUT VIDEOTUOTANNOSSA

Next
Next

Ravintolan videotuotanto pähkinänkuoressa