Videotuotantoprosessi – jotta onnistuisimme aina!

Videotuotantoprosessi on kehitetty yhdessä asiakkaidemme kanssa. Sen avulla voimme olla varmoja, että jokainen videotuotanto onnistuu ja voimme antaa aina 100% tyytyväisyystakuun.

Konseptointi

groups_2

Asetetaan tavoitteet, sovitaan aikataulu, määritellään visio. Viedään käytäntöön.

Käsikirjoitus

edit_document

Tarinallistetaan visio. Luodaan käsikirjoitus, joka palvelee tavoitteitanne ja kuvastaa brändiänne.

Kuvaus

videocam

Casting, maski, puvustus, set design. Kootaan tiimi. Suunnitellaan ja toteutetaan tehokkaat kuvauspäivät.

Jälkituotanto

desktop_mac

Kas näin syntyy valmis video. Videosi arkistoidaan pilveen, missä kaikki materiaalinne ovat aina saatavilla.

Käsikirjoitus on koko tuotannon selkäranka

Ilman hyvää käsikirjoitusta ei synny hyvää videota. Selkeän käsikirjoitusmallimme ansiosta kaikki osalliset ovat aina samalla sivulla siitä, mitä olemme tekemässä. Jokainen työvaihe seuraa samaa dokumenttia aina ideoinnista editointiin.

 

1. Konseptointi – tästä videotuotanto alkaa

Videotuotannot lähtevät liikkeelle asiakkaan tarpeista, oli kyse sitten uuden tuotteen lanseerauksesta, brändiuudistuksesta tai markkinoinnista. Konseptointi aloitetaan yhteistyössä, jotta tuotanto palvelee parhaiten liiketoimintanne tavoitteita. Konseptoinnissa määritellään tuotannon reunaehdot, budjetti, tyylilaji ja aikataulu, ja se on avainasemassa ennen käsikirjoittamisen aloittamista.

Mikä on tavoitteenne?

Videotuotantomme ponnistavat liikkeelle lähes aina selkeästä tarpeesta: lisää uusia asiakkaita, rekrytointia, lanseerataan uutta tuotetta, uudistetaan brändiä, luodaan houkuttavampaa työnantajamielikuvaa, halutaan hyödyntään onnistuneita asiakascaseja markkinoinnissa jne.

Se, että tiedämme mitä haluamme saavuttaa, on onnistuneen videotuotannon lähtökohta.

Kirkastetaan yhdessä videon idea

Teillä ei tarvitse olla valmista videoideaa. Jo tavoitteen ja karkean budjetin pohjalta voimme rakentaa teille ehdotuksen siitä mitä juuri teidän tyylisenne yrityksen kannattaa lähteä tekemään.

Jokainen onnistunut videotuotanto pohjautuu hyvin kiteytettyyn ja selkeään ideaan.

Hyvä idea on sopivan yksinkertainen, kiinnostava ja se palvelee tavoitteitanne. Se välittää viestin perille oivaltavalla – tai joskus vain napakan suoraviivaisella – tavalla.

Autamme kirkastamaan tuon idean, ja sen pohjalta päästäänkin tekemään käsikirjoitusta. Mutta ensin…

Paketoidaan idea

Missä videot julkaistaan? Mitä formaatteja tarvitsette? Entä tyylilaji ja ilme? Jos videonne olisi elokuva, mitä genreä se edustaisi?

Tällaisten kysymysten myötä syntyy konsepti, selkeä kiteytys siitä, mitä olemme tekemässä, miten, ja millä aikataululla.

Suunnittelemme tuotannon aina kustannustehokkaaksi

Konseptointiin kuuluu myös paljon resurssien hallintaa (ketä ja mitä kuvauksissa tarvitaan jne.) ja muuta sisäistä ongelmanratkaisua, mihin on turha osallistaa asiakasta. Näitä ovat esim. casting, kuvauspaikkojen etsiminen ja kuvausluvat, kuvauspäivien organisointi yms.

Pyrimme aina siihen, ettei kuvauksissa pyöri ketään, kenen ei ehdottomasti tarvitse olla paikalla. Yritämme myös yhdistellä resursseja pitääksemme tuotannon kulurakenteen mahdollisimman kevyenä (voisiko videokuvaaja ottaa myös valokuvat jne.).

Tämän työn pohjalta alkaa käsikirjoittaminen.

 
 
 

2. Käsikirjoitus – videotuotantoprosessin selkäranka

Käsikirjoitus tarkoittaa videosisällön suunnittelua. Se kuvailee videon tapahtumat kronologisesti järjestyksessä. Käsikirjoitus toimii ohjeena kaikissa työvaiheissa aina suunnittelusta leikkauspöydälle. Käsikirjoitusta on helppo lukea ja voitte osallistua sen kommentointiin sen verran kuin haluatte.

Rullan käsikirjoitusprosessi

Vuosien saatossa käsikirjoitusprosessimme on kehittynyt todella käytännölliseksi, kiitos pitkäaikaisten asiakkaidemme.

Käsikirjoituksiamme on todella helppo ymmärtää ja voitte vaikuttaa suunnittelutyöhön sen verran kuin itse haluatte.

Yksinkertainen pohja takaa onnistuneen lopputuloksen

Kaikki videot kirjoitetaan kolmisarakkeiseen taulukkoon.

  1. Vasemmalta luettuna ensimmäiseen sarakkeeseen kirjoitetaan puhesisältö, dialogi tai muu narratiivi. Jos kyseessä on haastattelumuotoinen video, sarake voidaan jakaa kysymysten mukaan.

  2. Keskimmäiseen sarakkeeseen tulee videon kuvallinen sisältö. Tähän sarakkeeseen siis kirjaimellisti kirjoitetaan auki se, mitä katsoja näkee videossa.

  3. Kolmanteen sarakkeeseen tulee graafiset elementit, kuten tekstinostot, diagrammit, logot yms.

Mikäli käsikirjoitus vaatii tarkkaa tietoa esim. lokaatioista, puvustuksesta/rekvitiistasta tms., niin sarakkeita voidaan lisätä käsikirjoituksen samalla logiikalla.

Valmis käsikirjoitus toimii kaikissa tuotannon vaiheissa pohjapiirroksena videolle. Sen perusteella ohjaaja ja kuvaaja suunnittelee kuvat sekä kameratekniikat, ja vastaavasti editoija käyttää sitä leikkauksen ohjenuorana.

Kun käsikirjoitus on valmis, jaamme suunnitelman teille arvioitavaksi.

 
 
 

3. Kuvauspäivät – asiakkaalle näkyvin, mutta usein tuotannon ajallisesti pienin osuus

Kuvausvaiheessa taltioidaan kaikki olennainen materiaali videolle. Kuvauspäivät voivat olla pitkiä ja kiireisiä, ja ne muodostavat merkittävän osan tuotannon kustannuksista. Siksi suosittelemme hyödyntämään kuvauspäivät maksimaalisesti esim. kuvaamalla samalla valokuvia ja muita videosisältöjä.

Kuvauspäivät ovat usein pitkiä ja kiireisiä, vaikka toki poikkeuksiakin on. Päivän aikana pyrimme taltioimaan kaiken videon kannalta oleellisen – ja vähän päälle.

Kuvauspäivät hyödynnetään tehokkaasti

Asiakkaana teidän on hyvä tietää se, että kuvaus on tuotannon kallein yksittäinen työvaihe. Tämä johtuu siitä, että paikalla on useita työntekijöitä ja kuvauksista muodostuu matkakuluja, vuokrakuluja, ruokailukuluja jne. Sinne tarvitaan monesti vuokrattua kalustoa tai ihmisiä pitää liikuttaa erikoisiin paikkoihin.

Näistä syistä kuvauspäivästä kannattaa ottaa kaikki irti.

Saat valokuvauksen edullisesti videotuotannon yhteydessä

Kysymme aina asiakkailtamme, onko videokuvauksen rinnalla syytä ottaa myös valokuvia tai kuvata myös muita videosisältöjä. Pieni extra ei merkittävästi nosta videotuotannon kuluja, koska kamera on joka tapauksessa jo paikalla, mutta monesti siitä on todella iso hyöty.

Hyvä kuvauspäivä antaa luovaa joustoa

Kuvauksissa seurataan tarkasti konseptia ja käsikirjoitusta, mutta siellä tulisi olla tilaa myös luovuudelle. Monesti spontaanit ideat rikastuttavat lopputulosta.

Suunnitelmaan ei kannata takertua kynsin hampain, jos kuvauspaikalla syntyy parempia ideoita tai jokin suunniteltu ei toimikaan käytännössä. Kamerakulma saattaa olla väärä, joku pätkä dialogia ei toimi tms.

Siksi kuvauspäivissä pitää olla luova tekemisen meininki.

 
 
 

4. Jälkituotanto – valmiit videot syntyvät nopeasti

Jälkituotanto kattaa kaiken työn kuvausten jälkeen. Se sisältää videotiedostojen käsittelyn ja leikkauksen, jotka muovaavat videon tarinan ja tunnelman. Lisäksi siihen kuuluu äänisuunnittelu, värimäärittely, grafiikat, animaatiot sekä videon tekstittäminen, jotka kaikki viimeistelevät lopullisen tuotoksen ennen toimitusta asiakkaalle.

Jälkituotanto tarkoittaa kaikkea sitä työtä, mikä tehdään kuvausten jälkeen. Näitä ovat esimerkiksi:

Videotiedostojen arkistointi

Kuvauspäivän päätteeksi kaikki tiedostot arkistoidaan. Systemaattinen arkistointiprosessimme takaa, että aineisto on jatkossakin aina käytettävissä, mikäli siitä halutaan editoida uusia sisältöjä tai vanhoihin videoihin halutaan tehdä muutoksia.

Videotiedostojen käsittely

Suoraan elokuvakameraan taltioituneita videotiedostoja kutsutaan raakamateriaaliksi, ja ne vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn ennen kuin videota päästään leikkaamaan.

Videokuvat täytyy usein esim. vakauttaa eli niistä poistetaan tärinä (kamerassa oleva gyroskooppi talletaa tiedostojen metadataan tietoa kameran liikkeistä kolmiulotteisessa avaruudessa, minkä avulla kuvaa voidaan stabiloida jälkeenpäin).

Vastaavasti ääninauhoitteista poistetaan häiritsevää kohinaa tai ilmastoinnin huminaa, ja puheääntä vahvistetaan.

Leikkaus

Leikkaus tarkoittaa kuvien valikointia ja järjestelyä peräkkäin. Leikkauksessa syntyy videon tarina, rytmiikka ja tunnelma. Se, miten kuvia juoksutetaan peräkkäin, vaikuttaa merkittävästi, millaisia tunteita video herättää katsojassa.

Äänisuunnittelu

Kuva on vain puolet videon tunnelmasta. Äänillä on aivan yhtä suuri merkitys siihen, millainen vaikutelma videosta syntyy.

Äänisuunnittelussa videoon lisätään musiikit ja äänitehosteet, ja paikan päällä taltioituihin ääniin tehdään tarvittavat säädöt. Usein lopullisen videon äänistä vain pieni osa on aitoa kuvauspaikalla taltioitua ääntä. Suurin osa äänistä on puhtaasti äänisuunnittelun tulosta.

Värimäärittely

Kamerasta saatu kuva ei ole käyttökelpoista vielä sellaisenaan, vaan se vaatii värimäärittelyn. Videokuvaan lisätään saturaatiota ja kontrastia, sävyt säädetään halutunlaiseksi, ja muutenkin kuvaa manipuloidaan vastaamaan visiota.

Grafiikat ja animaatiot

Monissa videoissa käytetään animoituja tekstielementtejä tai muuta grafiikkaa. Kaikki nämä suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaan brändi-ilmeen mukaisesti. Me Rullalla emme kuitenkaan tee kovin monimutkaisia animaatioita, vaan keskitymme kertomaan tarinoita ensisijaisesti kameralla.

Videon tekstittäminen

Kun video on valmis, kaikki puheet tekstitetään.

Yksinkertaisten somevideoiden tekstittämiseen löytyy jo työkaluja, jotka luovat automaattisesti tekstitykset. Valitettavasti nämä eivät kuitenkaan sovi kaikkien videoiden tekemiseen, ja useimmat ammattimaiset videot pitää edelleen tekstittää käsin.

Kaikkien näiden työvaiheiden myötä syntyy valmis video, joka on valmis toimitettavaksi asiakkaalle.

 

Valmiit tuotokset helposti kaikkien saataville

Kaikki videotuotannot tallennetaan pilveen. Saatte linkin, jonka kautta voitte tarkastella ja ladata tiedostoja milloin ja mistä tahansa. Pilvipalvelussa on mahdollista kommentoida videoita aikajanalla, mikä helpottaa myös muutosten ehdottamista. Lopputuloksena syntyy valmis videotuotanto.

Kaikki asiakastuotantomme ladataan pilveen. Teillä on käytössänne linkki, jonka kautta pääsette tarkastelemaan kaikkia tuotantoja ja lataamaan tiedostot koneelle.

Voitte jakaa linkkiä sisäisesti kaikille materiaaleja tarvitseville.

Videoiden kommentointi

Pilvipalvelussa voitte myös kommentoida videoita. Kommentit kiinnittyvät videon aikajanalle, jolloin näemme nopeasti, mihin kohtaan videota toivotte muutoksia.

Sopimuksiimme kuuluu kaksi kommentointikierrosta per video. Kommentointia rajoittamalla haluamme varmistaa, että katsotte videon ajatuksella läpi ja kerrotte kaikki muutostarpeet kerralla. Näin video saadaan tehokkaasti maaliin.

Joka kerta kun videoon tehdään muutoksia, ne vievät yllättävän paljon aikaa. Tämän vuoksi kaikkien mahdollisten kommenttien antaminen kerralla nopeuttaa videon valmistumista.