Videon hyödyntäminen eri jakelukanavissa
Kuinka videosta saadaan paras hyöty irti? Missä video kannattaa jaella ja miten? Tässä artikkelissa pureudumme videoiden hyödyntämiseen markkinoinnissa.
Tämä artikkeli on tarkoitettu ensisijaisesti asiakkaillemme. Näkökulma on valittu hyvin vahvasti omia tuotantojamme ja asiakkuuksiamme silmällä pitäen.
Suurin osa asiakkaistamme on B2B-yrityksiä, jotka myyvät jossain määrin kompleksia tuotetta tai palvelua.
Voit tietysti hyödyntää artikkelin oppeja, vaikka et olisikaan asiakkaamme, mutta pidä tämä mielessä. Useimpiin B2C-kulutustuotteisiin pätee hieman eri lainalaisuudet.
Mutta sitten asiaan.
Videotuotanto on aina suuri investointi ja siksi videoaineistoa kannattaa hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti ja monikanavaisesti.
Tämä tarkoittaa sitä, että samasta kuvamateriaalista leikataan ja editoidaan mahdollisimman monta erilaista ja eri pituista versiota eri jakelukanaviin. Näin saadaan paras hyöty sijoitetuille euroille.
Eri versioita eri tarkoituksiin
Rulla Medialla teemme videosta eri versioita eri ostamisen vaiheita silmällä pitäen.
Suurin osa tuotannoistamme rakentuu yhden 2–3 minuutin kestoisen herovideon ympärille.
Pitkä video puree parhaiten funnelin act- ja convert-vaiheessa, jossa se kannustaa katsojaa jättämään yhteydenottopyynnön, kokeilemaan sovellusta, tilaamaan demon tai ostamaan palvelun.
Pitkästä videosta leikkaamme lyhyitä versioita erityisesti reach-vaiheeseen. Nämä 15–30 sekunnin videot raivaavat tietä markkinoinnin eturintamassa ja ajavat liikkennettä laskeutumissivullesi.
Pitkän herovideon jakelu
Sinulla on nyt käsissäsi 2–3-minuuttinen herovideo. Video on useimmissa tapauksissa optimoitu verkkosivustollenne, mutta se sopii kyllä myös maksettuun mainontaan ja muuhun jakeluun. Parhaan hyödyn videosta saatkin, kun jakelet sitä monipuolisesti.
Upota video verkkosivustolle
Herovideo istuu kaikista parhaiten verkkosivulle, koska se puhuttelee jo kiinnostunutta yleisöä. Videolla parannatkin laskeutusmissivun konversioprosenttia.
Lataa video YouTubeen, Vimeoon tai vaikkapa Wistiaan ja upota se verkkosivustolle. Olet ehkä jo konseptointivaiheessa päättänyt, mille laskeutusmissivulle video upotetaan. Se voi olla blogipostaus, tuote- tai palvelusivu, etusivu, rekrytointi-ilmoitus, yritysesittely tai mikä tahansa.
Tärkeintä on, että video on sivun muun sisällön kanssa johdonmukaisessa sopusoinnussa.
Jaa video osana somepäivitystä
Tee videopostaus LinkedIniin, Instagramiin, Facebookiin ja/tai Twitteriin. Herovideo on somessa omiaan osana brändimarkkinointia. Sen ei tarvitse varsinaisesti ohjata liikennettä minnekään, vaan katsoja voi ottaa sinuun yhteyttä vaikka yksityisviestillä.
Mikäli videossa on kuitenkin selkeä call to action (tilaa demo, aloita kokeilu tms.), niin siinä tapauksessa postaukseen kannattaa lisätä selkeä linkki.
Toisinaan kuulee sanottavan, että postauksen teksti kannattaa pitää lyhyenä ja ytimekkäänä. Tämä ei pidä nykymaailmassa lainkaan paikkaansa. Algoritmi antaa postaukselle enemmä näkyvyyttä, jos sen parissa vietetään enemmän aikaa. Panosta siis hyvän tekstin kirjoittamiseen.
Älä myöskään pakota ketään katsomaan videota, vaan kerro kaikki oleelliset asiat myös tekstissä.
Hyödynnä video maksetussa mainonnassa
Mainosteksteihin pätevät samat lainalaisuudet kuin muihinkin postauksiin. Älä arkaile kirjoittaa vähän pidempää tekstiä ja kertoa vähän syvällisempää tarinaa. Tarjoa yleisölle välitöntä arvoa, mutta lisää mainoksen loppuun kristallin kirkas call to action (klikkaa linkkiä).
Monesti näkee väittelyitä siitä, kumpi toimii mainonnassa paremmin, lyhyt vai pitkä video. Tämä koko keskustelu on turhaa. Käytä mainonnassa sekä lyhyttä että pitkää versiota ja anna datan kertoa, kumpi tuottaa enemmän tuloksia.
Lyhyiden versioiden (shorty) jakelu
Ei voi liikaa korostaa, että parhaan hyödyn videotuotannosta saat, kun sinulla on käytössäsi eri versioita.
Kutsumme videon lyhyitä versioita nimellä shorty. Kannustamme kaikkia asiakkaitamme ostamaan pitkän videon lisäksi myös shortyjä – ja olemme tehneet eri versioiden tuotannon todella kustannustehokkaaksi asiakkaillemme.
Muista, että asiakkaanamme sinulla on milloin tahansa mahdollisuus tilata meiltä uusia versioita videosta kiinteään kappalehintaan. Laita vain sähköpostilla tieto mitä tarvitset, niin saat videot paluupostina.
Shorty on ensisijaisesti reach-vaiheen video. Shortyjä kannattaa käyttää maksetussa mainonnassa, mutta ne sopivat myös osaksi postauksia. Lyhyiden versioiden tehtävänä on ennen kaikkea ohjata liikennettä laskeutussivulle, minne videon pitkä versio on upotettu.
Käytä shortyjä maksetussa mainonnassa
Mainoksen ei tarvitse aina olla tarinallinen tai erityisen informatiivinen. Usein riittää pelkkä fiilis. Tai jos mainostat asiakulmalla, niin yksi fakta riittää hyvin. Tärkeintä on, että sisältö mahtuu 15–20 sekuntiin.
Meillä Rulla Medialla pyörii tällä hetkellä Facebookissa ja Instagramissa yksinkertaiset one-shot -mainokset. Näissä videossa on vain yksi liikkuva kuva ja sen päälle animoituja tekstielementtejä.
Mainosten CTR-luku on tällä hetkellä 3–4 %. CTR eli click through rate kertoo kuinka moni mainoksen nähneistä klikkaa linkkiä. Suomessa mainosten keskimääräinen CTR on 0,5–1 %.
Yksinkertaiset videot toimivat somessa todella hyvin!
Mitä tulee mainoksen tekstiosaan, älä säästele sanoa. Kerro koko asiasi ja kutsu katsoja klikkaamaan linkkiä. Teksti kannattaa jakaa selkeisiin kappaleisiin, ikään kuin listaksi, jotka voit erottaa vaikkapa emojilla.
Käytä shortyjä osana postauksiasi
Tärkeintä shortyjen käytössä on muistaa, että ne ovat call to action -videoita. Niiden ainoa tehtävä on saada katsoja klikkaamaan linkkiä. Pidä tämä mielessä, kun jaat niitä postauksissasi esimerkiksi LinkedInissä.
Kerro tekstiosassa selkeästi, mistä on kyse. Lukijan pitää ymmärtää postauksesi pointti vaikka hän ei katsoisi videota lainkaan. Älä koskaan luota yhteen ainoaan formaattiin.