FACEBOOK-VIDEO PÄHKINÄNKUORESSA

 
 
tim-bennett-OwvRB-M3GwE-unsplash.jpg
 
 

FACEBOOK-VIDEO PÄHKINÄNKUORESSA

Facebook-video on yksi tehokkaimpia tapoja saada tuotteesi ja viestisi ihmisten silmien eteen.

Televisio on kuollut. Nykypäivän töllötin on Facebook. Käyttökokemus on toki erilainen, mutta Facebookissa ihmiset viettävät aikaa samalla tavalla kuin tv:n ääressä; siellä kanavasurffaillaan ja katsotaan mitä vastaan tulee.

Facebookissa kannattaa mainostaa videoilla, koska niitä Facebookissa katsellaan – jatkuvasti enemmän ja enemmän. HubSpotin selvitysten mukaanihmiset myös toivovat näkevänsä enemmän videoita suosikkibrändeiltään ja videot jäävät paremmin katsojien mieleen kuin esimerkiksi artikkelit.

Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee tekemään Facebook-videota? Mikä tekee Facebook-videosta toimivan?

Seuraavassa viisi hyväksi havaitsemaamme nyrkkisääntöä Facebook-videoiden käsikirjoittamiseen.

Katso myös täältä muutama esimerkki aiemmin toteuttamistamme Facebook-videotuotannoista.

Toteutimme kalifornialaisen Bear Flag -punaviinin mainontaan videokampanjan. Suunnittelimme ja toteutimme 4 erilaista videota, joita ajettiin rinnakkain Facebookissa. Kampanaja oli erittäin hyvin onnistunut ja sen CTR (click through rate) oli 7 %. CTR kertoo, kuinka moni videon nähneistä klikkaa linkistä. Tyypillinen CTR Suomessa on 0,5–1,0 %.

5 VINKKIÄ FACEBOOK-VIDEOIHIN

1 ALOITA KOUKULLA

Nettisurffailija suhailee kaikessa rauhassa feedillään etsien mielenkiintoista katsottavaa. Yhtäkkiä hän törmää videoosi ja se alkaa pyöriä automaattisesti puhelimen ruudulla. Päätöksentekokone käynnistyy välittömästi surffailijan päässä ja seuraavien sekuntien aikana hän päättää kannattaako videosi vuoksi ottaa ajanhaaskaamisen riski.

Kun suunnittelet Facebook-videota, mieti miksi nettisurffailija pysähtyisi katsomaan videosi? Videon ensimmäisten sekuntien aikana täytyy tarjota jotain, mikä herättää katsojan mielenkiinnon.

Joskus asiakkaat pyytävät meiltä videon alkuun yrityksensä logon ja joka kerta kysyn heiltä: oletko varma, että yleisösi on kiinnostunut logostasi? Jos logo on ensimmäinen asia mikä videossa tarjotaan, onko se houkuttelevaa?

Mieti mikä aidosti herättää yleisösi mielenkiinnon ja kokeile eri vaihtoehtoja. Hyvä koukku voi olla yhtälailla kaunis kuva kuin vaikkapa vitsi.

2 MENE HETI ASIAAN

Päähämme on vanhasta tottumuksesta iskostunut ajatus, että tarinan mehukkain osa kannattaa säästää loppuun. Facebook-videoissa asetelma on päinvastainen.

Älä säästele, vaan pelaa kaikki parhaat korttisi pöytään välittömästi. Nettivideoissa katsojat tippuvat linjoilta nopeasti ja vain harva katsoo videon loppuun saakkaa. Jos siis haluat saada viestisi perille, mene välittömästi asiaan ja kerro kaikki oleellinen asia mahdollisimman nopeasti.

Toki jos sinulta löytyy ässä hihasta vielä videon loppuunkin, anna mennä!

3 ÄLÄ ALIARVIOI HYVÄN SAATEVIESTIN MERKITYSTÄ

Facebook-julkaisun tekstiosa luo videollesi kontekstin. Katsoja lukee lyhyen saatetekstin ennen kuin edes tajuaa lukeneensa sen. Moni ”tylsästi” alkanutkin video on kerännyt miljoonia silmäpareja juuri nokkelan saatteen ansiosta.

Videosi voi siis menestyä keskinkertaisista tai heikoista elementeistä kuten tylsästä alusta huolimatta, jos olet naulinnut loistavat saatetekstin. Mieti mitä kiinnostavaa voit kertoa videostasi!

4 LISÄÄ VIDEOON TOIMINTAKEHOTE

Tämä lienee kaikille täällä sanomattakin selvää. Silti Facebookissa näkee yritysten videoita, joissa katsojalle ei tarjota edes mahdollisuutta tutustua yritykseen paremmin. Lisää ensi kerralla videoosi edes joku toimintakehote.

5 PANOSTA VIDEON KANSIKUVAAN

Kansikuva on ensimmäinen asia, minkä ihmiset videostasi näkevät – vaikkakin vain silmänräpäyksen ajan. Aivan kuten osuvalla saatetekstillä, myös hienolla kansikuvalla voi olla ratkaisevat merkitys siinä, pysähtyykö nettisurffaaja katsomaan videosi vai ei. Panosta hyvään kansikuvaan!

Loihdimme 24rentille videomainoksen, joka kertoo kuinka palvelu toimii. Teimme videosta pitkän version verkkosivulle ja tämän lyhyemmän version Facebook-jakeluun.

MISTÄ AIHEESTA FACEBOOK-VIDEOITA KANNATTAA TEHDÄ?

Facebook-videoita voi toki tehdä mistä aiheesta tahansa, mutta olemme havainneet seuraavat formaatit hyväksi useimmissa yrityksissä.

1 YRITYKSEN TARINA

Kerro kuinka yrityksesi sai alkunsa. Kuka yrityksen on perustanut, kenen kanssa, miten ja miksi? Mitä ongelmaa lähditte ratkaisemaan ja kuinka tuotteet ja palvelut ovat ajansaatossa kehittyneet?

Tämä on myös oiva paikka nostaa työntekijäsi jalustalle ja päästää heidät kameran eteen. Näin vahvistat joukkuueesi sisäistä dynamiikkaa ja sitoutat henkilöstöä yritykseesi.

2 KYSYMYKSET JA VASTAUKSET

Vastaa yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin videolla. Valitse joko asiakkaittesi esittämiä kysymyksiä tai vastaa alallasi yleisesti vallitseviin ihmetyksiin.

Älä opettele vastauksia ulkoa äläkä varsinkaan lue paperista. Anna persoonallisuutesi näkyä videolla.

Tämä ohjelmaformaatti on mahdollista toteuttaa myös livelähetyksenä!

3 ASIAKASKOKEMUS

Päästä asiakkaasi ääneen ja annan hänen kertoa, miten yrityksesi on onnistunut. Asiakaskokemusvideoita näkee nykyään paljon ja siksi ns. puhuvanpään sijasta kannattaa kokeilla myös muita tyylejä nostaa kokemuksia esiin. Käytä mielikuvitustasi!

4 TUO ALASI HUIPPUOSAAMINEN ESIIN

Päästä kameran eteen alasi kovimmat tekijät, olivat he sitten sinun palkkalistoillasi tai eivät. Kutsu huippuosaaja haastatteluun ja anna hänen kertoa, miten homma tehdään just eikä melkein. Pelkkä assosiaatio erinomaisuuteen on hyvää julkisuutta myös sinulle.

Mikäli haluat apua Facebook-videoiden toteutuksessa, ota rohkeasti yhteyttä ja niin suunnitellaan yhdessä yrityksellesi video.