Ravintolan videotuotanto pähkinänkuoressa

 
 
jay-wennington-N_Y88TWmGwA-unsplash.jpg
 
 

Ravintoloilla on valtava potentiaali lisätä tunnettuutta ja asiakasvirtaa videoiden avulla. Ruoka on visuaalista, se kerää ihmisiä yhteen saman pöydän ääreen, se on usein juhlan aihe ja ruoka herättää tunteita ja reaktioita.

Nämä kaikki elementit puhkeavat kukkaan videolla. Ja hyvä video herättää ihmisten huomion ja kiinnostuksen!

Lähde liikkeelle ruoasta

Aluksi on tärkeää tietää, ketä ovat ravintolasi asiakkaat ja missä he viihtyvät. Nuoret ja nuoret aikuiset aina 30 ikävuoteen asti viihtyvät aktiivisesti etenkin YouTubessa ja Instagramissa. Lähes kaikki ikäryhmät käyttävät Facebookia päivittäin. YouTubea käyttää enenevissä määrin myös yli 50-vuotiaat.

Kohderyhmä ja videon käyttötarkoitus siis määrittelevät sitä, missä videoita kannattaa ensisijaisesti julkaista. Tottakai mitä useammassa paikassa saat viestisi ihmisten eteen, sitä parempi! Koska resurssit ovat yleensä kuitenkin rajalliset, kannattaa jo suunnitteluvaiheessa miettiä eri kanavien marssijärjestys.

Nyt seuraa tärkeä sisällöllinen huomio. Jokaisen ravintolan kannattaisi tehdä video kaikista parhaista annoksistaan. Siis yksi video per ateria. Näitä videoita voidaan sitten jaella eri kanavissa, kohdennetusti paikallisille ruoasta kiinnostuneelle yleisölle. Videolla voit tyylikkäästi näyttää alusta loppuun, kuinka herkullinen annos valmistuu. Sopiva ruokavideon mitta on noin 20–60 sekuntia.

Toisinaan ravintolan omistajat haluavat tehdä videon ravintolasta. Siis videon, joka keskittyy esittelemään enemmänkin ravintolaa – sisäänkäyntiä, pöytiä, sisustusta jne. – kuin ruoanvalmistusta. Taustalla saattaa olla ajatus, että tällaisella yleisluontoisella ravintolavideolla on pidempi käyttöikä kuin ruokavideolla – ruoat vaihtuvat, mutta ravintola säilyy.

Usein tämä on kuitenkin virheellinen lähestymistapa. Ravintolasi asiakkaita kiinnostaa ruoka, ei se kuinka hienot tapetit tai parketit ravintolassasi on.

Mieti myös seuraavaa: kumpi kiinnittää nettisurffailijan huomion paremmin, video jossa kokki valmistaa herkullista annosta vai video jossa kamera kiertää ravintolassa? Kumpaan videoon sisältyy enemmän houkuttavia odotuksia tulevasta, eli kumpi video kannustaa katsomaan eteenpäin?

Uskallan väittää, että ensimmäinen video toimii tehokkaammin huomion naulitsemiseen. Kun ihminen näkee kiinnostavan ruokavideon, hänellä herahtaa välittömästi vesi kielelle ja halu katsoa mitä keittiössä oikein syntyy – ja lopulta maistaa ruokaa. Katsoja tietää heti videon nähdessään, mitä tuleman pitää, ja haluaa katsoa, mitä lopputuloksena oikein syntyy.

Toisekseen tällaisia varsin yksinkertaisia ruokavideoita on helppo jaella eteenpäin ja niihin on matalampi kynnys kommentoida. Yleisösi ja asiakkaasi voi siis helpommin avata keskustelun kanssasi. Mainonta ei oikeastaan edes tunnu mainonnalta!

Lounas, illallinen, tapahtumat, yms.

Videoiden arvo kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän materiaalia olemme kuvanneet. Kun olemme kuvanneet ravintolallesi useampia ruokavideoita, niistä voidaan jatkossa tehdä kollaaseja tai uusia versioita.

Voimme luoda esimerkiksi lounasvideon ja markkinoida sitä kohdennetusti. Eli kun työmatkalla oleva liikemies tai -nainen etsii uudelta paikkakunnalta lounaspaikkaa, hän löytää Googlesta juuri sinun ravintolasi houkuttelevan lounasvideon tai sen pyörii suoraan hänen Facebook-virrassaan.

Toinen vaihtoehto on rakentaa video jonkin tapahtuman ympärille. Toteutimme hiljattain jyväskyläläiselle Figarolle videon ravintolan uudistumisesta. Figaro on tunnettu valkoisilla pöytäliinoilla koristeltuna fine dining -ravintolana. Nyt omistajat halusivat kuitenkin rentouttaa ravintolan tunnelmaa ja tuoda mukaan mm. jaettavia annoksia.

Kuvasimme videon uudistuneen Figaron avajaisista. Videon puheosuus kuvattiin päivää ennen avajaisia torstaina. Seuraavana päivänä perjantaina kuvattiin avajaiset, viikonlopun editoimme ja valmis video oli jakelussa jo seuraavana maanantaina. Facebook-kampanjan toteutti Suomen Digimarkkinointi Oy.

Muita työnäytteitämme voit katsella YouTube-kanavallamme tai referenssit-sivulta.

Figaron video keräsi Facebookissa yli 2000 tykkäystä, 1800+ kommenttia, 72 jakoa ja yli 64 tuhatta näyttökertaa. Varsin onnistunut launch siis näkyvyyden osalta!

Huomaa myös videon kekseliäs saateteksti. Tällaisella avauksella saimme ihmiset kommentoimaan postaukseen, mikä lisäsi video orgaanista näkyvyyttä.

Myös Figaron videossa meille oli äärimmäisen tärkeää, että video alkaa ruokakuvilla. Kuten jo todettu, ravintolan asiakas haluaa ostaa ruokaa. Pyrimme kuitenkin tuomaan uudistuksen nopeasti esiin, sillä Figaro on entuudestaan kaikille jyväskyläläisille jo tuttu ravintola.

Halusimme, että ruoka kiinnittää katsojan huomion ja sen jälkeen tulee uutiset: tuttu suosikkiravintola on uusiutunut, tervetuloa syömään!

3 muistisääntöä ravintolan videotuotantoon

  • Mieti ketä haluat videoillasi tavoittaa? Nuoret ja nuoret aikuiset viihtyvät ennen kaikkea Instagramissa ja YouTubessa, mutta Facebook pitää pintansa todella tehokkaana mainosalustana, ja siellä on mahdollisuus tavoittaa myös yli 50-vuotiaat.

  • Näytä mitä ravintolasi valmistaa ja nosta ruoka jalustalle. Herkullisella ruokavideolla kiinnität somessa surffaavan ihmisen huomion. Ruokavideo on helppo jakaa ja siihen helppo kommentoida tai tägätä ystäviä.

  • Tuo esiin tapahtuma tai toistuva teema. Jos ravintolasi vahvuutena on lounas, pidä huoli, että kun asuinalueellasi etsitään (googlataan) lounaspaikkaa, videosi pomppaa hakutuloksissa esiin. Tai kun ihminen saapuu paikkakunnallesi, hänellä on Facebookissa lounasvideo vastassa.

Mikäli kaipaat apua videotuotannossa ota rohkeasti yhteyttä!

 
 
 
Previous
Previous

ÄÄNIMAAILMAN MERKITYS VIDEOISSA

Next
Next

RAKENNUSALAN YRITYS – MILLAISIA VIDEOITA KANNATTAA TEHDÄ?