Esiintyminen videolla – 5 vinkkiä

 
asiantuntija-verkossa.jpg
 

Opi esiintymään videolla. Ja paljon muuta. Tässä uudessa blogisarjassa autamme asiantuntijoita tuomaan osaamistaan paremmin esille verkossa ja myymään sitä.

Tulemme puhumaan siitä, miten kameralle esiinnytään luontevasti, miten videoista tehdään kiinnostavia, miten videot kannattaa käsikirjoittaa ja suunnitella, ja miten oman yrityksen toiminnasta tehdään tarina.

Blogisarja on osa YouTubessa äskettäin starttaamaamme ohjelmaa nimeltä Asiantuntija verkossa. Jos tykkäät mieluummin katsella videoita kuin lukea blogeja, niin paina kaikin mokomin filmi pyörimään.

Ja muista tilata YouTube-kanavamme. Julkaisemme uusia jaksoja joka viikko.

Blogin ja YouTube-sarjan takana olen minä, Jussi Riekki. Työskentelen Rulla Media Oy:n toimitusjohtajana. Intohimoni on kommunikaatio ja viestintä, erityisesti kun puhumme asiantuntijaviestinnästä ja B2B-liiketoiminnasta.

5 vinkkiä esiintymiseen

Tässä sarjan ensimmäisessä artikkelissa keskitymme esiintymiseen, kameran edessä olemisen taitoon.

Heti alkuun sanottakoon, että en varsinaisesti ole mikään esiintymisen opettaja, enkä ole opiskellut näyttelemistä tai muutakaan esiintymistä.

Pyöritän videotuotantoyhtiötä nimeltä Rulla Media. Olemme viimeisen kolmen vuoden aikana kuvanneet ja luoneet videoita ja videosarjoja lukuisille erilaisille yrityksille

Opit ja ohjeet, joita tässä artikkelisarjassa jaamme, ovat havaintoja, mitä olemme keränneet näistä asiakastuotannoista. Ne ovat kentällä testattuja menetelmiä, mitkä olemme käytännössä havainneet toimivaksi ja hyödylliseksi.

Muutama vuosi takaperin kirjoitin suosittua lääketiedeaiheista blogia, joka käsitteli asiantuntijuutta ja viestintää. Eli asiantuntijuus ilmiönä ja sen rakentaminen verkossa on kiinnostanut minua hyvin pitkään.

Haluankin auttaa asiantuntijoita tuomaan omaan osaamistaan paremmin esille nykyaikaisissa kanavissa, nykyaikaisilla tavoilla.

Lisättäköön, että en ole itse mikään luontainen esiintyjä, enkä varsinaisesti nauti kameran edessä olemisesta. Mutta olen työssäni huomannut, että kuka tahansa voi oppia esiintymään videolla.

Itseasiassa ajattelen niin, että video on nykypäivän viestintäväline ja asiantuntijan täytyy osata viestiä myös videolla. Videolla kommunikointi on opittavissa oleva taito siinä missä vaikkapa kirjoittaminenkin. Et sinä syntyessäsi osannut aakkosiakaan, mutta opettelit ne.

Pidemmittä puheitta, mennään asiaan. Käydään seuraavassa läpi viisi asiaa, mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, kun alkaa kuvaamaan asiantuntijavideoita.

1 Puheen ei tarvitse mennä kerralla purkkiin

Sinun ei tarvitse eikä useinkaan edes kannata yrittää kuvata koko videota yhdellä otolla. Useimmiten on järkevämpää, että jaat asiasisällön kappaleisiin, jotka on luonteva esittää kerralla.

Esimerkiksi tässä artikkelissa tällainen otsikoitu osio voisi olla yksi videon kappale. Eli osio, jonka puhut kerralla kameralle. Katso aiheesta tehty YouTube-video esimerkkinä.

2 Ota katsekontakti

Katsekontakti toimii videossa aivan kuten se toimii jokapäiväisessä kasvotusten tapahtuvassa kanssakäymisessäkin. Kun luot katsojaan katsekontaktin, hän kuuntelee sinua paremmin.

Videolla tämä toimii käytännössä seuraavasti: Aina ennen kuin alat puhumaan, kiinnitä katse kameran linssiin. Ja kun päätät puhumisen, pidä katse vielä hetken ajan kameran linssissä.

Tämä parantaa paitsi esiintymistäsi, myös tekee videon leikkaamisesta helpompaa.

3 Jätä kunkin kappaleen alkuun ja loppuun leikkausvaraa

Tämä tarkoittaa sitä, että joka kerta kun aloitat puhumaan, ota hetki happea, ota hyvä asento, kiinnitä katseesi kameran linssiin, mieti mitä aijot sanoa, ja vasta sitten ala puhumaan. 

Vastaavasti aina kun lopetat kappaleen, katso hetken aikaa hiljaa kameran linssiin.

Tämä pieni hiljainen hetki sekä kappaleen alussa että lopussa helpottaa äärettömän paljon videon jälkikäsittelyä. Kun jokainen kappale alkaa ja päättyy samalla tavalla, kappaleiden välisistä leikkauksista tulee pehmeämpiä ja huomaamattomampia. Ja videotasi on miellyttävämpi katsella!

4 Päätä lauseet selkeästi ja käytä rohkeasti äänenpainoa

Yleensä ihmisillä, jotka eivät ole tottuneet puhumaan kameran edessä, on tapana päättää ja aloittaa lauseet kaikenlaisialla täytesanoilla, kuten “ja” tai “eli”.

Asiantuntijoilla saattaa vastaavasti olla vaikeuksia puhua lyhyesti. Saatetaan esimerkiksi olettaa, että kuulija haluaa kuulla mahdollisimman syväluotaavan vastauksen.

Näistä syistä puheesta tulee helposti epäselvää jaarittelua ja kyllästyttävän pitkää jargonia.

Puhu rohkeasti lyhyesti, päätä lauseet selkeästi ja käytä äänenpainoa.

5 Käytä elekieltä

Älä ole uutistenlukija.

Anna käsiesi liikkua. Anna vartalosi liikkua. Ole eläväinen. Jos tunteita nousee pintaan, anna tunteiden näkyä. Mitä vähemmän ylipäänsä mietit omaa kehoasi, sitä luonnollisempaa esiintymisesi on.

Älä ainakaan tietoisesti rajoita käyttäytymistäsi. Häiritsevät maneerit ovat asia erikseen.

Siinäpä tärkeimmät vinkit, kuinka asiantuntijavideoista tehdään eläväisempiä ja vaikuttavampia. Muista, että harjoitus tekee mestarin!

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä videoiden tekemiseen ja esiintymiseen liittyen, niin tilaa YouTube-kanavamme. Ja laita minulle kontaktipyyntö tulemaan LinkedInissä.

 
 
 
 
Previous
Previous

Videon käsikirjoittaminen – Huolellinen vs. karkea suunnittelu

Next
Next

Mainoksista ja kampanjoista kohti kestävää sisältöstrategiaa