Videon käsikirjoittaminen – Huolellinen vs. karkea suunnittelu

 
videon-kasikirjoittaminen.jpg
 

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kaikki videot kannattaa aina käsikirjoittaa. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka tarkasti videot kannattaa käsikirjoittaa?

Tässä Asiantuntija verkossa -blogisarjassamme autamme asiantuntijoita tuomaan omaa osaamistaan paremmin esiin verkossa ja myymään sitä. Tällä viikolla puhumme käsikirjoittamisesta.

Sanasta sanaan vai sinne päin? Kuinka seikkaperäisesti videot kannattaa käsikirjoittaa? Tylsä vastaus on, että riippuu täysin tilanteesta. Tämä on kuitenkin totuus.

Itse suunnittelen videot melko tarkasti, koska kirjoittaminen auttaa minua jäsentelemään ja kehittämään ajatuksiani. Teksti mahdollistaa ajatuksien kriittisen tarkastelun.

On paljon paljon helpompaa puhua palturia kuin kirjoittaa sitä. Teksti on aina eksaktia ja pysyvää.

Toisaalta en ala kuvaustilanteessa kuitenkaan stressaamaan siitä, jos joku asia tulee puhuttua kameralle hiukan eri tavalla kuin oli suunniteltu. Pääasia on, että sisältö on yhtenäistä ja ajatukset loppuun asti mietittyjä.

Vertaillaan seuraavaksi karkean ja huolellisen käsikirjoittamisen plussia ja miinuksia. Sillä molemmissa on sekä hyviä että huonoja puolia.

Karkea vs. huolellinen käsikirjoittaminen

Karkea käsikirjoittaminen tarkoittaa sitä, että listaat esimerkiksi ranskalaisin viivoin videon tärkeimmät pointit, mutta et sinällään sanoita tai muotoile asiasisältöä sen tarkemmin.

Annan esimerkin. Itse lähestyn videoiden käsikirjoittamista aina kuukausi kerrallaan. Listaan dokumenttiin ensimmäiseksi kaikkien kuukauden YouTube-videoidemme pääotsikot. Näitä tulee neljä kappaletta eli yksi kullekin viikolle.

Kun olen tyytyväinen aihevalintoihin, listaan jokaisen pääotsikon alle kolme alaotsikkoa. Alaotsikot ovat kunkin videon tärkeimmät pointit.

Vasta kun videoiden rakenne ja looginen jatkumo on hahmoteltu, alan käsikirjoittamaan videoita. Mistä päästäänkin huolelliseen käsikirjoittamiseen.

Huolellinen käsikirjoittaminen on sitä, miten esimerkiksi poliitikot kirjoittavat puheitaan. Puhe suunnitellaan sanasta sanaan ja se on tarkoitettu lausuttavaksi juuri niin kuin se on kirjoitettu.

Näissä molemmissa lähestymistavoissa on etuja ja heikkouksia, joita kannattaa omalla kohdalla punnita.

Karkean käsikirjoittamisen etu on siinä, että itse esiintyminen on helpompi pitää luonnollisena, erityisesti jos et ole ammattiesiintyjä. Luonnollista ja spontaanilta vaikuttavaa esitystä on miellyttävää katsella.

Karkean käsikirjoittamisen heikkoutena taas on se, että puheesta tulee helposti rönsyilevää, toistavaa ja sekavaa. Edellisessä artikkelissa annoin vinkkejä videolla esiintymiseen. Suosittelen lukemaan blogin ja katsomaan videon, jos et ole sitä vielä nähnyt.

Huolellisen käsikirjoittamisen etuna on, että olet etukäteen pohtinut asiasi läpikotaisin. Sanasi ovat harkittuja ja valittuja ja säästät kuulijasi aikaa rönsyiltä.

Huolellisesta käsikirjoittamisesta syntyvä haaste taas on siinä, että esiintymisestä tulee helposti robottimaista tai näyteltyä. Kun esiintyessä keskityt muistelemaan “oikeita sanoja”, saattaa tunne, kehonkieli ja luonnollinen spontaanius jäädä välittymättä.

Kokeile molempia käsikirjoittamisen tapoja

Suosittelen, että kokeilet molempia lähestymistapoja, sekä huolellista että karkeaa käsikirjoittamista.

Tee esimerkiksi niin, että seuraavista kahdesta videostasi toisen videon käsikirjoitat tarkasti ja toisen vain hahmottelet karkeasti otsikkotasolla. Vertaa sen jälkeen kokemuksia ja lopputuloksia keskenään.

Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tavan käsikirjoittaa. Usein oikea lähestymistapa löytyy jostakin näiden kahden ääripään välimaastosta.

Kuvakerronnan kirjoittaminen

Entä jos videossa on jonkinlaista kuvakerrontaa? Siis katsoja näkee muutakin kuin puhuvan pään. Miten videon visuaalinen sisältö käsikirjoitetetaan?

Jos videosi sisältää kuvakerrontaa, niin käsikirjoitus kannattaa jakaa taulukkoon. Taulukon vasempaan sarakkeeseen tulee videon narratiivi eli puhesisältö. Oikeanpuoleiseen sarakkeeseen tulee kuvituskuvat. Käytännössä kirjoitat siis kullekin riville, mitä katsoja näkee narratiivin yhteydessä.

screenplay-esimerkki.jpg

Jos video perustuu haastatteluun, niin vasempaan sarakkeeseen voit listata kysymyksiä ja oikeanpuoleiseen suunnitella vastauksen yhteyteen tulevaa kuvakerrontaa.

Kun käsikirjoitat videon näin, tiedät kuvaustilanteessa tarkalleen mitä videota varten täytyy kuvata. Usko pois, tämä säästää merkittävästi aivokapasiteettiasi ja tekee kuvauspäivistä paljon mukavampia. Lisäksi hyvin suunniteltu kuvakerronta tekee videone editoinnista myös helpompaa.

Sisältöjä sisältöjen sisään

Annan loppuun vielä yhden ekstravinkin.

Kaikki tämän blogisarjan yhteyteen luodut YouTube-videot on käsikirjoitettu siten, että kustakin pitkästä videosta saadaan lisäksi kolme lyhyempää, noin minuutin mittaista videota eri somekanaviin. Katso esimerkki Instagram-tililtämme.

Jokainen ohjelmamme jakso sisältää siis käytännössä mikrojaksoja.

Kun jo käsikirjoitusvaiheessa suunnittelemme sisällöt näin, saamme jokaisesta käsikirjoittamisesta paljon enemmän hyötyä irti ja someen uniikkia jaettavaa useammalle päivälle.

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä videoiden tekemiseen liittyen, niin tilaa YouTube-kanavamme. Lisää minut myös verkostoosi LinkedInissä niin saat ajankohtaiset postaukset suoraan feediisi.

 
 
 
 
Previous
Previous

Kuinka videosta tehdään kiinnostava?

Next
Next

Esiintyminen videolla – 5 vinkkiä