Kuinka videosta tehdään kiinnostava?

 
kiinnostava-video.jpg
 

Ei vielä riitä, että asiasi on tärkeä. Jotta viestisi menisi perille, videoidesi täytyy olla myös kiinnostavia.

Tässä artikkelisarjassa autamme asiantuntijoita tuomaan omaa osaamistaan paremmin esiin verkossa ja myymään sitä.

Tänään puhumme asioista, jotka tekevät asiantuntijavideosta kiinnostavia katsella. Nimittäin jos itse video ei ole kiinnostava, ei sitä kukaan katso.

Se ei vielä riitä, että sinulla on omasta mielestäsi kiinnostavaa sanottavaa tai olet kiinnostava persoona. Sinun täytyy myös osata pukea asiasi kiinnostavaan muotoon.

Kiinnostavuuden kannalta ratkaisevassa roolissa on videon rytmi ja rakenne – se muoto, missä asia on esitetty. Videon kiinnostavuutta voidaan lisätä myös audiovisuaalisilla elementeillä, kuten grafiikoilla ja äänitehosteilla. Myös tekstityksellä ja videon yleisilmeellä on merkitystä.

Käydään näitä seuraavassa lävitse.

Videon rytmi ja rakenne

Mitä selkeämpi rytmi ja rakenne videossasi on, sitä helpompi ja miellyttävämpi sitä on katsella. Me jaamme omat videomme karkeasti kolmeen osaan: alku, keskikohta ja loppu.

Videon alkuosan tarkoitus on herättää katsojan kiinnostus. Tämä ei tarkoita sitä, että alussa täytyisi tapahtua jotain ällistyttävää. Kyse on vain sitä, että katsojalle annetaan selkeä kuva, mitä hän videosta hyötyy.

Hyötyä ei tarvitse myöskään “ylimyydä” tai tuputtaa. Riittää, että kerrot selkeästi, mitä video pitää sisältään ja annat katsojan päättää, onko asia hänen kannaltaan relevantti vai ei.

Videon keskikohta kattaa sisälleen videon todellisen substanssin: mistä videossa on perimmiltään kyse. Se on juuri tällaista asiaa, mitä tässä artikkelissa nyt käsittelemme. Jos tämä artikkeli olisi video, olisimme nyt sen keskikohdassa.

Videon loppuosa on se vaihe, jossa videon sisältö vedetään nippuun. Loppuun sopivat erityisesti summaukset ja muistisäännöt. Pidä mielessä, että katsoja muistaa monesti parhaiten juuri videon alku- ja loppuosan. Kannattaa siis miettiä, mitä alussa ja lopussa sanotaan.

Videon loppuosa sisältää myös toimintakehotteet eli mitä katsojan halutaan seuraavaksi tekevän. Tilaa kanava, peukuta videota, lisää kontaktiksi LinkedInissä. Sitä rataa.

Videon kuvittaminen

Voit luoda videoon lisää syvyyttä kuvituskuvilla. Jos käsittelemääsi aihealueeseen liittyy jotain, mitä voit selittämisen sijaan näyttää, niin ehdottomasti näytä se. Tai jos haluat rikastuttaa puhetta jonkinlaisella kuvakerronnalla, niin tee se.

Katso edellisestä artikkelista ohjeet, kuinka kuvituskuvat käsikirjoitetaan videoon.

Grafiikat ja animaatiot

Videota voi rikastuttaa grafiikoilla ja animaatioilla. Grafiikat ja animaatiot luovat nopeasti myös vaikutelman tuotantolaadusta.

Suosimme omissa videoissamme hyvin yksinkertaisia grafiikoita, kuten olet ehkä huomannut, jos olet katsonut videoitamme. Näihin yksinkertaisiinkin grafiikoihin saa lisää eloa, kun yhdistää niihin äänitehosteita.

Ja jos haluat todella panostaa, voit käyttää erilaisia valmiita animaatiopohjia, mitä voi raahata videon päälle. Näin saat esimerkiksi hienoja animoituja nimikylttejä.

Video tekstitykset

Etenkin lyhyet somevideot kannattaa aina tekstittää, koska moni näkee videot ilman ääniä. Voit kokeilla erilaisia tekstitystyylejä.

Olemme huomanneet, että katsojat koukuttuvat erityisesti tekstitykseen, jossa fonttikoko on suuri ja jossa sanat ilmestyvät ruutuun yksi kerrallaan. Tyylitellyillä tekstityksillä voidaan myös antaa painoarvoa tärkeille sanoille ja lauseille.

Eli kertauksena: Selkeä rytmi ja rakenne, kuvakerronta, grafiikat ja animaatiot sekä tekstitys ovat asioita, jotka tekevät videoistasi kiinnostavampia katsella. Ne luovat myös persoonallisen ja yhtenäisen brändi-ilmeen videoillesi. Mieti näitä asioita, kun suunnittelet omaa asiantuntijasarjaasi.

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä videoiden tekemiseen ja esiintymiseen liittyen, niin tilaa YouTube-kanavamme.

 
 
 
 
Previous
Previous

Tarina ja retoriikka – näin teet videosta puhuttelevan

Next
Next

Videon käsikirjoittaminen – Huolellinen vs. karkea suunnittelu