Tarina ja retoriikka – näin teet videosta puhuttelevan

 
tarina-ja-retoriikka.jpg
 

Mikä tekee videosta puhuttelevan? Tässä artikkelissa pureudumme aiheeseen muutaman käytännönesimerkin kautta.

Tervetuloa lukemaan Asiantuntija verkossa -blogisarjaa. Tässä blogisarjassa autamme asiantuntijoita tuomaan osaamistaan paremmin esille verkossa ja myymään sitä.

Videon kiinnostavuutta voidaan parantaa monella tavalla. Edellisessä artikkelissa puhuimme videon tuotantoteknisistä ominaisuuksista: rakenteesta, visuaalisista elementeistä ja tekstityksestä. Tässä artikkelissa keskitymme itse videon puhesisällölliseen substanssiin eli siihen, mitä videossa sanotaan – ja ennen kaikkea miten sanotaan.

Viesti henkilökohtaisesti

Itse ammennan ideoita sisältöihin aina henkilökohtaisista keskusteluista, aidoista vuorovaikutustilanteista.

Jos jossakin keskustelussa ilmenee jokin kiinnostava asia, saatan jo samana iltana tehdä aiheesta postauksen vaikkapa Instagramiin ja LinkedIniin.

Aina kun luon sisältöjä, mietin toista ihmistä, viestin vastaanottajaa. Esimerkiksi Asiantuntija verkossa - YouTube-sarjaamme käsikirjoittaessani mietin yhtä videoidemme katsojaa, Roope Rämästä, Finnchat-nimisen yrityksen toimitusjohtajaa.

Logiikkani on tämä. Minun on paljon helpompi tuottaa lisäarvoa Roopelle kuin jollekin kasvottomalle, anonyymille katsojalukutilastolle. On myös hyvin todennäköistä, että moni muukin ihminen on kiinnostunut samoista asioista kuin Roope.

Eli jos onnistun puhuttelemaan Roopea, onnistun varmasti puhuttelemaan myös jotakin toista ihmistä siellä ruudun toisella puolella.

Kun olet jollakin tavalla personoinut mielessäsi katsojan, on myös helpompi puhua intiimisti ja henkilökohtaisesti. Niin, että puhuttelet videossa suoraan katsojaa sen sijaan, että puhuisit jatkuvasti passiivissa.

Kerro tarinoita

Kokemukseni mukaan tarinoiden kertominen on yritysmaailmassa haastavaa. Enkä puhu nyt varsinaisesti meidän ammatistamme, yritysvideoiden tekemisestä, vaan ylipäänsä tarinallistamisesta. Siitä, miten yritys kertoo itsestään ulospäin.

Seuraavassa kolme syytä, miksi useimmat yritystarinat eivät ole todellisuudessa tarinoita lainkaan.

  1. Tarinat kertovat perimmiltään arvojen muutoksesta. Ylimielisyys vs. nöyryys, rakkaus vs. välinpitämättömyys, ahkeruus vs. laiskuus... Jos mikään arvo ei muutu, se ei ole tarina. Yritystarinoissa muuttuu usemmiten vain tilanteet, ei arvot.

  2. Kaikkien tarinoiden selkäranka on konflikti. Konflikti paljastaa tarinan hahmojen todellisen luonteen ja pakottaa arvot keskustelun kohteeksi. Yritysviestinnässä taas yleensä vältellään konfliktia tai vaietaan siitä.

  3. Hyvä tarina on aina uniikki. Jos vaihdat tarinan päähenkilön toiseen, tarina menettää merkityksensä, koska tarina on totta vain sen päähenkilön näkökulmasta. Useimmat yritystarinat ovat hajuttomia ja mauttomia. Hahmoissa ei ole heikkouksia, ei konflitia, ei arvojen muutoksia. Niimpä niissä ei ole myöskään uniikkia persoonallisuutta, joka johtaisi samaistumiseen yleisön kanssa.

Mieti siis, miten voisit sisällyttää näitä tarinan perusraaka-aineita siihen, mitä olet kertomassa. Ota kantaa, jaa onnistumisten lisäksi myös vaikeudet ja epäonnistumiset, anna yrityksellesi kasvot, näytä mitä tapahtuu kulissien takana jne.

Minulta sinulle

Muista aina, että video luodaan muodossa minulta sinulle. Minun videon tekijänä täytyy tuottaa sinulle, katsojalle, todellista arvoa.

En usko siihen, että asiakkaasi jättäisi ostamatta sinulta, koska annoit hänelle liikaa ilmaiseksi. Päinvastoin uskon, että mitä enemmän pystyt opettamaan asiakastasi ja mitä enemmän hän hyötyy sinusta jo ennen ostamista, sitä halukkaampi hän on lopulta tulemaan myös ostoksille.

En oikeastaan usko edes “ammattisalaisuuksiin”. Ihminen, joka katsoo jokaisen videosi tai lukee jokaisen blogisi, on vain harvoin kiinnostunut ostamaan. Hän opiskelee itse ja löytää tiedon kyllä jostain joka tapauksessa.

Potentiaalinen asiakas sen sijaan katsoo kolme tai neljä videotasi, vakuuttuu osaamisestasi, ja tulee ostoksille.

Toki kilpailijat voivat aina kopioida “kaavasi”. Mutta onko tieto todella tärkein asia, mitä myyt? Ihmiset harvoin ostavat pelkkää tietoa. He ostavat myös sen persoonan ja energian, jonka tuot paikalle.

Mutta ensiksi sinun on tuotava itsesi ja osaamisesi esiin.

Jos haluat kuulla lisää vinkkejä videoiden tekemiseen ja esiintymiseen liittyen, niin tilaa YouTube-kanavamme ja lisää minut kontaktiksi LinkedInissä, niin saat uusimmat julkaisut suoraan feediisi.

 
 
 
 
Previous
Previous

Näin keksit aiheita sisältöihin – 3 ohjenuoraa

Next
Next

Kuinka videosta tehdään kiinnostava?