MISTÄ MUSIIKKIA VIDEOIHIN?

 
 
 
 

MISTÄ MUSIIKKIA VIDEOIHIN?

Tästä artikkelista löydät tietoa musiikkipalveluista, joita me käytämme videoissamme, sekä hyödyllisiä vinkkejä musiikin hankintaan.

Musiikki on äärimmäisen tärkeä osa jokaista videoita. Nappiin mennyt musiikkivalinta voi tehdä keskinkertaisetakin videosta erinomaisen, kun taas pieleen mennyt musiikkivalinta voi pilata jopa erinomaisen videon.

Oikean musiikin valintaan kannattaa käyttää aikaa. Tärkeintä on, että musiikki välittää niitä tunteita, mitä haluat videolla välittää.

Mutta mistä musiikkia oikein löytää videoihin?

Useat palvelut toimivat portaalina muusikkojen ja videontekijöiden välillä. Näistä palveluista voit ladata artistien tekemään musiikkia joko kuukausimaksua tai kertamaksua vastaan. Mikäli käytät musiikkia nettivideoissa, käyttöoikeuksista ei yleensä tarvitse erikseen huolehtia, sillä ne kuuluvat palveluiden sopimuksiin.

Jos käytät musiikkia tv-mainokseen, sitä varten täytyy yleensä hankkia erillinen käyttöoikeus, mikä maksaa enemmän. Hinnat riippuvat palvelusta.

Alla pari esimerkkiä musiikin käytöstä. Vastasimme tapahtumavideoista Nordic Business Forumin Ruotsin ja Norjan tapahtumista. Koska videoiden visuaalinen sisältö on väistämättä lähes identtinen ja ne julkaistiin lähes peräkkäisinä päivinä, haluttiin tapahtumat erottaa toisistaan musiikin avulla. Onnistuneiden musiikkivalintojen ansiosta molemmat tapahtumat saivatkin uniikin tunnelman.

Kumpi video sinusta toimii paremmin, Ruotsi vai Norja?

Seuraavassa lista palveluista ja keinoista, mitä me hyödynnämme kun etsimme musiikkia videoihin.

KYSY SUORAAN ARTISTILTA

Musiikkia saa kuten muitakin asioita elämässä: kysymällä. Moni artisti on myöntänyt meille käyttöoikeudet teoksiinsa, kun olemme ottaneet heihin yhteyttä Soundcloudissa ja kysyneet kohteliaasti. Nämä kappaleet sopivat vlogeihin ja muihin ei-kaupallisiin tuotantoihin. Kerran yksi artisti pyysi maksun diskografiansa (ts. kaikki artsistin säveltämä musiikki) käytöstä. Hinta oli $30.

Jos haluat käyttää artistin musiikkia kaupallisessa tuotannossa kuten mainoksessa, kerro asiasta selkeästi ja avoimesti ja pyydä hinta.

EPIDEMIC SOUND

Tubettaja saa tämän laajan musiikki- ja äänikirjaston käyttöönsä parhaimmillaan hintaan $13/kk. Me käytämme Epidemic Soundia paitsi musiikin etsimiseen, myös äänitehosteisiin. Erinomainen ominaisuus tässä palvelussa on myös se, että kappaleista on mahdollista ladata stemmoja erikseen. Toisinaan saatanne käyttää tietystä kappaleesta esim. vain rumpuraidan.

https://www.epidemicsound.com/

Aivan kuten musiikki, myös äänimaailma on tärkeä osa videota. Alla näet esimerkin eräästä Instagramiin tekemästäni reissuvideosta, ilman musiikkia ja musiikilla. Noin 90 % kaikista videon äänistä on tehty jälkituotannossa, editointipöydällä. Jos haluat lukea lisää äänimaailmasta, kurkkaa tämä aiempi postaus blogistamme.

PREMIUMBEAT

Hyödynnämme PremiumBeatia erityisesti 60-30-15-tuotannoissamme, koska kappaleet on valmiiksi leikattu näihin mittoihin (60s, 30s, 15s). PremiumBeat tarjoaa lorkealuokkaista musiikkia hintaan $49/kpl.

https://www.premiumbeat.com/

YOUTUBE AUDIO LIBRARY

YouTube tarjoaa ilmaisen musiikki- ja äänikirjaston. Kirjaston taso on keskimäärin aika heikko, mutta välillä vastaan tulee helmiä. Olemme ladanneet täältä musiikkia niin omiin kuin asiakkaidemme tuotantoihin.

https://www.youtube.com/audiolibrary/music

MUSICBED

Musicbed on ollut meillä toistaiseksi vähemmän käytetty, mutta erittäin laadukas musiikkipalvelu. Sen saa yrityskäyttöön hintaan $89/kk. Yksityiskäytössä palvelu kustantaa parhaimmillaan vain $9/kk eli esimerkiksi vloggaajalle palvelu tarjoaa todella edullisen diilin. Yksittäisen kappaleen hinta on Musicbedissä $199.

https://www.musicbed.com/

MUSIIKIN TEETÄTTÄMINEN

Musiikkia voi myös teetättää. Tällöin saat uniikin kappaleen videoon, jota ei varmasti kuule muualla. On toki sanomattakin selvää, että musiikin säveltäminen ja tuottaminen myös maksaa enemmän kuin musiikkikirjaston käyttö.

Olemme ainoastaan kerran teetättäneet kappaleen asiakkaan tuotantoon. Hinnat voivat vaihdella satasista kymmeniin tuhansiin, riippuen tekijästä ja tuotannosta.

Jos haluat tuottaa videoihisi uniikin kappaleen, kannattaa etsiä muusikko, jonka on kokenut filmi- ja videomusiikin saralla. Muista pyytää kappaleista myös loopit ja stemmat, jotta voit itse myöhemmin leikata ja miksata kappaletta videoihisi.

TARVITSETKO APUA VIDEOTUOTANNOSSA?

Kun tarvitset apua videotuotannon suunnittelussa ja toteutuksessa, ole rohkeasti yhteydessä. Rulla Media Oy tekee videoita yritysten nettikanaviin. Asikkaitamme ovat mm. Valtra ja AGCO Suomi, Alexandria Pankkiiriliike, Aava Lääkäriasema, Mehiläinen, LämpöYkkönen, Kuntokeskus Liikku, Telinekataja, Figaro Restaurant, Taikuri Ravintolat.

Jussi Riekki / puh. 044 276 1727 / jussi@rullamedia.fi