NÄIN VALMISTAUDUT HAASTATTELUUN

 
 
 
 

NÄIN VALMISTAUDUT HAASTATTELUUN

Kuvauspäivä lähestyy ja kohta sinun pitäisi antaa parastasi kameran edessä. Jos tilanne jännittää niin voi paljastaa, että et ole jännityksesi kanssa yksin. Useimmat asiakkaamme ovat ensimmäistä kertaa kameran edessä.

Tässä artikkelissa kerromme kuinka valmistaudut haastatteluun. Artikkelin lukemisen myötä suurin jännitys varmasti raukeaa, ja pieni jännittäminen on tunnetusti suorituksen kannalta vain eduksi.

HAASTATTELU ON RENTOA KESKUSTELUA

Haastattelu ei ole mikään tentti. Keskustelemme kanssasi rennosti aiheista ja etenemme kysymyksissä rauhallisesti eteenpäin. Sinun ei tarvitse opetella vastauksiasi ulkoa tai kirjoittaa niitä ylös. Autamme sinua asioiden jäsentelyssä ja ulosannissasi.

AINA VOIDAAN OTTAA UUSIKSI

Jos sekoat sanoissasi, voimme kuvata kohtauksen uudestaan. Tai jos myöhemmin huomaat, että unohdit mainita jotain oleellista, voimme täydentää vastaustasi tai nauhoittaa sen kokonaan uusiksi.

Haastattelun tekemisessä ei pidetä kiirettä. Sinulla on aikaa miettiä vastauksisasi kaikessa rauhassa. Leikkaamme mietiskelyt ja epäonnistuneet otokset joka tapauksessa pois. Emmekä koskaan julkaise mitään mihin et ole itse tyytyväinen. Meidän tehtävämme on edustaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

SISÄISTÄ POINTIT, ÄLÄ SANAVALINTOJA

Sinun ei tarvitse muistaa sanatarkasti mitä aiot sanoa. Riittää, että tiedät mitkä asiat haluat kommunikoida katsojalle. Sanat kyllä löytävät paikalleen puhuessasi. Jos puhe on etukäteen opeteltu tai vielä pahempaa, luettu paperista, tilanne näyttäytyy katsojalle keinotekoisena ja epäuskottavana.

Eli kun valmistaudut haastatteluun, pyri sisäistämään tärkeimmät pointtisi, älä sanavalintoja. Keskity siihen, millaisen energian ja sanoman haluat katsojalle välittää.

VASTAA KOKONAISILLA LAUSEILLA

Vastaa kaikkiin kysymyksiin aina kokonaisilla lauseilla. Kun haastattelija kysyy mitä teet työksesi, älä sano pelkkää ammattinimikettäsi (“videokuvaaja”) vaan vastaa esimerkiksi: “Työskentelen videokuvaajana Rulla Media -nimisessä videotuotantoyhtiössä.” Vastauksissa tulisi käydä ilmi myös keskustelun aihe.

Tai jos kysymys kuuluu, että mitä mieltä olet Rulla Median palveluista, niin aloita vastauksesi tyyliin: “Rulla Media on ollut…”

Kun vastaat kysymyksiin kokonaisilla lauseilla, videosta tulee parempi, sinä vaikutat pätevältä ja puheosuuksistasi tulee yhtenäisiä kokonaisuuksia.

MEIDÄN TEHTÄVÄMME ON EDUSTAA SINUA

Älä anna pikkuasioiden häiritä kuvaustilanteessa. Kuvaaja saattaa joutua välillä katsomaan kameraan tai säätämään muuta tekniikkaa. Pyri olemaan häiriintymättä. Kuvaaja pitää myös pienen tauon jokaisen vastauksesi jälkeen, jolloin videoon jää leikkausvaraa.

Haastattelu on aina epäluonnollinen tilanne ja se saattaa jännittää. Mutta kuten sanottu, meidän tehtävämme on tuoda sinut esiin mahdollisimman edustavasti ja sen me osaamme. Luota meihin ja tehdään yhdessä hieno video!