Videokuvaaja, mistä uusia asiakkaita? – 5 askelta asiakashankintaan

 
 
asiakashankinta.jpg
 
 

Mistä videokuvaaja saa uusia asiakkaita? Tässä artikkelissa jaan oppeja suoraan kuvaajalta kuvaajalle: asioita, joita olen oppinut viimeisen 2,5 vuoden aikana, kun olen pyörittänyt videotuotantoyhtiötä.

Pyysin hiljattain Instagramissa ja LinkedInissä (lisää minut linkeistä kontaktiksi) kysymyksiä yrittäjyyteen ja kuvaajan ammattiin liittyen. Ylivoimaisesti yleisin kysymys oli ”mistä aloitteleva yrittäjä/videokuvaaja saa asiakkaita?”

Mennään siis suoraan asiaan.

Videokuvaajana sinulla on tarjolla kolme selkeää ansaintamallia. 1) Voit palvella yrityksiä suoraan. 2) Voit hankkia toimeksiantoja toisen yrityksen kuten mainostoimiston ja tuotantoyhtiön kautta. 3) Tai voit ansaita tuottamalla omaa mediaa eli käytännössä tekemällä YouTubea, Instagramia tai muuta vastaavaa.

Toki voit hyödyntää kaikkia ansaintamalleja myös yhtäaikaa.

Se, mikä malli on kannattavin, on täysin yksilöllistä. Vertaillaan ja keskustellaan eri ansaintamalleista toisella kertaa enemmän.

Tässä artikkelissa haluan keskittyä nimenomaan ensimmäisenä mainittuun vaihtoehtoon: ansaintamalliin, jossa työskentelet suoraan suhteessa asiakasyritykseen.

Toki tämän artikkelin oppeja voi vapaasti soveltaa myös muihin ansaintamalleihin. Haluan kuitenkin ensisijaisesti keskittyä malliin, jostai minulla on eniten henkilökohtaista kokemusta.

Eli kysymys kuuluu: kuinka aloitteleva videokuvaaja/yrittäjä saa (uusia) asiakkaita?

1. Hanki työnäytteitä

Seuraava video myydään aina edellisillä työnäytteillä. Siksi työnäytteet ovat meille videokuvaajille kaikki kaikessa.

Varsinkin uran alkuvaiheessa julkaise kaikki videosi verkkosivullasi ja somessa. On tärkeää, että ihmiset tietävät mitä teet ja millaisia videoita sinulta voi ostaa. Kerro videojulkaisujen yhteydessä lyhyesti miksi ja miten video tehtiin.

Aina kun kontaktoit potentiaalisia asikkaitasi, liitä viestiin linkkejä työnäytteisiisi.

Entä jos sinulla ei ole vielä kokemusta eikä sen kummemmin asiakkuuksia?

Kuvaa omia videoitasi ja tarjoa palveluitasi ilmaiseksi pienille yrityksille. Mikäli ystäviesi tai tuttaviesi joukosta löytyy yrittäjiä, tee heille videoita maksutta. Tärkeintä on, että saat työnäytteitä.

Voit olla yhteydessä myös muihin kuvaajiin ja tarjota heille BTS-videoita. Kuvauspaikalla pääset oppimaan paljon seuraamalla kokeneempien kuvaajien työskentelyä.

Alla kaksi omaa harrastusprojektiani, jotka ovat poikineet minulle kauppaa. Tykkään itse kuvata yksinkertaisia matkavideoita Instagramiin, mutta omat projektit voivat tarkoittaa käytännössä mitä tahansa. Mieti mitä itse tykkäät kuvata!

2. Pyydä asiakkailta suosituksia

Pyydä asiakkailtasi palautetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvaat videolle haastattelun, jossa asiakkaasi kertoo lyhyesti mitä tehtiin, miksi tehtiin ja mitä asiakas tykkäsi lopputuloksesta.

Lopuksi kysy asiakkaaltasi suoraan suositusta – ”Suosittelisitko palveluitani myös muille?”

Mikäli asiakas empii tulla kameran eteen, pyydä uudestaan. Jos hän edelleen kieltäytyy, pyydä asiakaaltasi kirjallinen palaute.

Älä pelkää kysyä asiakkaan mielipidettä ja suosituksia! Ihmiset arvostavat sitä, että haluat kuulla palautetta tekemisestäsi ja aidosti palvella asiakkaitasi paremmin.

Palaute on hyväksi paitsi sinun ja asiakkaasi välisen suhteen kannalta, myös markkinoinnillisesti. Seuraavan kerran kun eteesi tulee joku vastaavanlainen projekti, voit jakaa potentiaaliselle asiakkaalle sekä aiemman työnäytteen että edellisen asiakkaasi suosituksen.

Alla pari esimerkkiä asiakkaiden haastattelemisesta.

3. Kysy kontakteja

Kysy olemassa olevilta asiakkailtasi, onko heillä tuttuja, jotka saattaisivat hyötyä videosta. Kysy suoraan kenelle sinun kannattaisi soittaa – ja pyydä puhelinnumero.

Kaikki yrittäjät ja päättäjät tuntevat myös muita yrittäjiä ja päättäjiä!

Älä epäröi pyytää apua. Ole avoin, kohtelias ja kerro avoimesti, että olet vasta urasi alkutaipaleella. Menestyneet ihmiset kyllä arvostavat rohkeaa asennettasi, näkevät kunnianhimosi ja ovat valmiita auttamaan sinua.

Ja kun saat yhteystiedon, pyydä asiakastasi vielä lähettämään kontaktille ennakkoon sähköpostia ja kertomaan, että olette tehneet videotuotannon yhdessä ja että sinulle kannattaa jutella aiheesta.

Läheisen, luotettavan ihmisen suositus ja pohjustus nostaa merkittävästi sinun uskottavuuttasi.

4. Tee kauppaa

Soita uudelle kontaktillesi. Muistuta heti puhelun alussa, että sait numeron yhteiseltä tuttavaltanne.

Kerro itsestäsi ja millaisia videoita olet aikaisemmin tehnyt sekä jaa kontaktille aiemmat työnäytteesi. Jos kontakti on kiinnostunut ja teillä on jokin yhteinen viso, mitä voisitte lähteä toteuttamaan, niin kysy kauppaa – paitsi tällä kertaa pyydä työstä rahallinen korvaus.

Paljonko videosta kannattaa pyytää? Riippuu täysin tasostasi, kokemuksestasi, kalustostasi, ajankäytöstä sekä lopputuotteen luonteesta. Selvitä hiukan mitä muut alalla laskuttavat ja vertaile hintoja.

Voit myös kokeilla seuraavaa: kerro kontaktille todellinen hinta, mutta sano perään, että olet valmis tekemään videon hiukan edullisemmin, mikäli saat kuvata projektista asiakaspalautteen. Muista että työnäytteet ja palautteet ovat kaikki kaikessa.

5. Toista kaavaa

Aina kun klousaat kaupan, aloita kaava alusta. Julkaise työnäyte ja suositusvideo. Pidä huolta, että ihmiset tietävät mitä teet ja mitä sinulta voi ostaa. Pyydä yhteistietoja. Kontaktoi, jaa työnäytteitä ja käytä suosituksia tarpeen mukaan myynnin tukena. 

Kun kontaktoit säännöllisesti uusia yrityksiä, niin lupaan, että alat näkemään tuloksia. Ammattitaitosi kehittyy ja maineesi ja kysyntäsi kasvaa.

Kokemuksen karttuessa voit nostaa hintojasi ja investoida parempaan kalustoon.

Äläkä unohda soittaa säännöllisesti myös aiemmille asiakkaillesi! Kysy vaikka vain kuulumisia. Tiedän kokemuksesta, että tätä tulee helposti laiminlyötyä milloin mistäkin syystä. Parhaiten ostamista ennustaa kuitenkin aiempi ostaminen.

Lisäksi on mahtavaa, kun pääset tutustumaan asiakkaisiisi kunnolla ja teistä tulee ystäviä. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin tehdä mielenkiintoisia videoita hyvällä porukalla. Panosta siis asiakassuhteisiin. Ne ovat ihan normaaleja ihmissuhteita ja vaativat läsnäoloa.

Tässäpä yksinkertainen asiakashankinnan kaava aloittelevalle videokuvaajalle. Kommentoi oliko tästä tekstistä sinulle hyötyä? Tuleeko jotain erityistä kysyttävää tai lisättävää mieleen?

Tämän artikkelin lisäksi suosittelen lukemaan kuinka pääsimme yhdellä videolla 600 miljoonaa euroa liikevaihtoa tekevän yhtiön neuvottelupöytään, vaikka yrityksemme oli vasta perustettu.

Lisää minut kontaktiksi LinkedInissä sekä seuraa Instagramissa.

 
 
 
 
Previous
Previous

Mikä toimii verkossa? Video osana myyntifunnelia – video-opas markkinointijohtajalle

Next
Next

Yritysvideoiden trendit vuonna 2020