Sisällön skaalaamisen malli – 16 videota kuukaudessa

 
sisallon-skaalaamisen-malli.jpg
 

Tässä artikkelissa käymme läpi vaihe vaiheelta, kuinka vain neljän työpäivän panostuksella pystyt tuottamaan uniikkia sisältöä joka ikiselle kuukauden työpäivälle. Esimerkkinä käytämme omaa tuotantoprosessiamme.

Tervetuloa lukemaan Asiantuntija verkossa -blogisarjaa, jossa autamme asiantuntijoita tuomaan osaamistaan paremmin esille verkossa ja myymään sitä.

1 Videoblogin käsikirjoittaminen

Kaikki sisällöntuotantomme alkaa videoblogin käsikirjoittamisesta. Joka kuukausi kirjoitamme neljä jaksoa. Yhden jakson mitta on noin 4–5 minuuttia, mikä tarkoittaa noin 500–600 sanaa. 

Neljän jakson kirjoittamiseen käytän henkilökohtaisesti kaksi työpäivää. Julkaisemme uuden videoblogin siis joka maanantai.

Mikäli käsikirjoittamisen tahti tuntuu alussa liian kuormittavalta tai kahta työpäivää ei ole mahdollista vapauttaa kirjoittamiselle, niin huomaa, että jo puolet tästä määrästä tulee olemaan enemmän sisältöä kuin mitä kilpailijasi todennäköisesti koskaan tekee.

Nyt tulee tärkeä huomio. Videoblogin käsikirjoitus toimii pohjana kaikille sisällöille siitä aiheesta. Kaikki kuukauden sisällöt tulevat siis rakentumaan tämän tekstin ympärille. Pidä se mielessä jo kirjoitusvaiheessa.

Videoblogin kuvaamiseen henkilökohtaista aikaani menee noin tunti per jakso eli karkeasti yksi työpäivä kuukaudessa.

(Tästä linkistä löydät muuten vinkkejä kameran edessä esiintymiseen. Tästä linkistä taas löytyy tietoa, kuinka oma sanoma puetaan kiinnostavaan muotoon.)

Videoblogin julkaisemme YouTubessa, joka on myös maailman toiseksi yleisin hakukone. Vaikka YouTubeen ladataan noin 300 tuntia sisältöä joka ikinen minuutti, kilpailu videoiden maailmassa ei siltikään ole niin raakaa kuin tekstisisältöjen maailmassa.

YouTube-videon avulla on yhä moninkertaisesti helpompaa päästä Googlen etusivulle kuin tekstipohjaisella sisällöllä.

Toisaalta teksti ja video eivät missään nimessä poissulje toisiaan. Aina on parempi hyödyntää molempia.

2 Kirjoita käsikirjoitukseen sisään kolme mikrovideota, jotka toimivat omana kokonaisuutenaan

Jokaisen videoblogin jakson sisään kirjoitamme kolme mikrovideota. Eli jo käsikirjoitusvaiheessa mietimme, mitkä kolme asiaa kannattaa leikata omaksi lyhyeksi videokseen, jota voidaan sitten jaella eri somekanavissa. Sopiva mikrovideon kesto on noin minuutti.

Tämä käsikirjoitustyyli vaatii aluksi harjoittelua. Mutta kun pääset jyvälle rutiinista, säästät valtavasti aikaa. Yksittäisiä postauksia ei tarvitse enää keksiä lennosta, vaan ne ovat sisäänrakennettu ohjelmasi tuotantoprosessiin. Näin julkaisulle saadaan myös selkeitä teemoja.

Mikrovideoita hyödynnämme markkinoinnissa, enimmäkseen orgaanisessa jakelussa. Jakelemme niitä Instagramissa, Facebookissa ja LinkedInissä. Mikrovideoilla pyrimme tuomaan brändimme ja videoblogimme uusien yleisöjen tietoisuuteen.

Kertauksena vielä: Jos kopioit suoraan tuotantoprosessimme, sinulla pitäisi olla nyt jokaiselle kuukaudelle neljä jaksoa videoblogia sekä 12 mikrovideota. Julkaisukalenterin kannalta se tarkoittaa, että kuukauden 20 työpäivästä sinulla on uniikki uusi video jaeltavanasi 16 työpäivälle. Ei pöllömpi tahti!

3 Rakenna videoblogin ympärille podcast

Samalla kun kirjoitat videoblogin käsikirjoituksia, nimeä jokaisen jakson kohdalle kolme asiantuntijaa, jotka sopisivat kyseisen aihepiirin keskusteluohjelmaan vieraaksi. Nimeä kaksi henkilöä, jotka melko varmasti tulisivat ohjelmaasi vieraaksi sekä yksi ns. villikortti.

Villikortti on henkilö, jonka profiili on hiukan liian korkea suhteessa podcastiisi. Hän voi olla tunnettu ulkoimainen asiantuntija, vaikuttaja tai joku aiheen parissa pitkälle meritoitunut henkilö. Välillä hekin sanovat kyllä ja suostuvat vieraaksi!

Kun saat vieraan paikalle, kuvaa noin tunnin mittainen haastattelu. Toki podcasti voi olla pidempi tai lyhyempikin, mutta me suosimme kestossa noin tuntia.

Podcastin kuvaamiseen menee karkeasti noin kaksi tuntia, mutta pyöristetään se yhdeksi työpäiväksi. Tämän artikkelin lopussa puhumme sisällöntuotantoon käytetystä ajasta, joten on helpointa puhua kokonaisista työpäivistä.

Podcast-haastattelun jakelemme kaikissa relevanteissa audiokanavissa, kuten Spotifyssä ja Soundcloudissa. Podcastin videotallenteen jakelemme YouTubessa ja Facebookissa.

Lopuksi leikkaamme kokopitkän haastatteluvideon ad hoc -tyyliin neljäksi lyhyeksi mikrovideoksi. Mikrovideoiden on tarkoitus lisätä podcastin tunnettuutta ja hankkia uusia tilaajia.

Kerrataan jälleen. Jos kopiot suoraan tuotantomallimme ja kuvasit neljä videoblogia, leikkasit ne mikrovideoiksi, kuvasit podcastin ja leikkasit sen lyhyiksi videoiksi, niin nyt sinulla pitäisi olla kaikenkaikkiaan 21 uniikkia videota jokaista kuukautta kohti. Ja tietysti äänitallenteet.

Entäs työmäärällisest? Henkilökohtaisia resurssejasi on tällä hetkellä mennyt kaksi työpäivää kirjoittamiseen, yksi videoblogin kuvaamiseeen ja yksi podcastin kuvaamiseen. Eli kaiken kaikkiaan neljä työpäivää.

Wau! Jatketaan!

4 Kirjoita jokaisesta käsikirjoituksesta blogiartikkeli

Palataan alkuperäisiin käsikirjoituksiin. Olemme jo kertaalleen kirjoittaneet aiheista, joten miksi emme hyödyntäisi tekstejä niin paljon kuin mahdollista?

Seuraavaksi muotoilemme jokaisesta käsikirjoituksesta neljä blogiartikkelia. Käytännössä se tarkoittaa kielenhuoltoa, jäsentelyä, kuvien lisäämistä sekä sellaisten asioiden selittämistä, mitä videoissa voi vain näyttää. Kaikki tämä on jokaiselle copywriterille perusduunia. Sinun ei henkilökohtaisesti tarvitse tai välttämättä kannatakaan käyttää siihen aikaasi.

Pidä huolta, että jokainen blogiartikkeli on vähintään 500 sanaa, koska se parantaa tekstin hakukonenäkyvyyttä Googlessa.

Upota blogiartikkelin alkuun myös videoblogisi YouTubesta. Näin saat myös videot useampien ihmisten tietoisuuteen. Kun henkilö päätyy Googlen kautta artikkeliisi, hän löytää myös videoblogisi ja voi tilata YouTube-kanavasi.

Mikäli samasta aiheesta on tehty myös podcast, rikasta artikkelia asiantuntijan sitaateilla. Pyydä copywriteriä katsomaan podcast ja poimimaan vieraan puheesta parhaat palat. Upota toki myös kyseinen podcast blogiartikkeliin, niin yleisö löytää myös sen.

Tässä aiemmassa artikkelissa annoin vinkkejä, kuinka keksit uusiin sisältöihin ideoita. Lue artikkeli huolella ja mieti, kuinka sisältösi toimivat asiakaspalveluna.

Kerrataanpa jälleen. Jos kopiot suoraan koko prosessin, sinulla pitäisi saada jokaiselle kuukaudelle 21 uniikkia videota (4 videoblogia ja 12 mikrovideota + podcast ja 4 mikrovideota), äänitallenteet sekä neljä blogiartikkelia.

Ja kaiken tämän sisällön tuottamiseen sinulta meni vain neljä työpäivää!

Sanottakoon, että suurin osa yrityksistä dominoisi jo oman toimialansa sisällöntuotantoa puolellakin tästä määrästä. Tämä artikkeli toimii lähinnä esimerkkinä, että jos sisällöntuotannon prosessi on optimoitu, sisältöä voidaan tuottaa todella kustannus- ja resurssitehokkaasti.

Kaipaatko tekijöitä sisällöillesi? Tai kaipaatko kädestä pitäen johdatusta oman videosisällöntuotannon starttaamiseen? Laita meille viestiä niin autamme sinua tekemään sisältöä niin kuin sitä 2020-luvulla kuuluisi tehdä.

 
 
 
 
Previous
Previous

Asiantuntijan videoblogin starttaaminen – 4 askelta

Next
Next

Näin keksit aiheita sisältöihin – 3 ohjenuoraa