Asiantuntijan videoblogin starttaaminen – 4 askelta

 
nain-aloitat-videoblogin.jpg
 

Oletteko harkinneet videoblogin perustamista? Tässä artikkelissa kerromme kuinka videoblogi suunnitellaan niin, että saatte lisää liikennettä ja liiketoimintaa.

Jos liiketoimintanne perustuu asiantuntemukseenne – ja erityisesti jos toimitte B2B-markkinassa – niin videoblogi voi olla teille erinomainen mahdollisuus erottua kilpailijoistanne.

Hyvä videoblogi vetää asiakkaat yrityksenne vaikutuspiiriin, saa asiantuntemuksenne loistamaan, tuottaa asiakkaille välitöntä lisäarvoa ja lopulta luo uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia.

Mutta kun videoblogia aletaan suunnittelemaan, vastaan tulee äkkiä monia vaikeita kysymyksiä.

Mistä videoblogimme oikeastaan kertoo? Entä mistä keksimme aiheita jaksoihin? Miten videot käännetään kaupaksi? Miten videot hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti?

Pyrimme seuraavassa parhaamme mukaan vastaamaan nähin kysymyksiin.

1 Valitse ylätason teema

Ylätason teema tarkoittaa viitekehystä, jonka alle kaikki sisältönne jakautuu.

Esimerkiksi meidän videoblogimme teema on asiantuntijuus verkossa. Kaikki, mitä videoblogissamme julkaisemme ja pohdiskelemme, käsittelee lopulta tätä yhtä ja samaa teemaa: kuinka asiantuntijuutta tuodaan esiin ja myydään verkossa.

Mieti mistä palveluissasi/tuotteissasi on perimmiltään kyse, ja mieti se nimenomaan asiakkaanne näkökulmasta. Miksi asiakas ostaa tuotteenne tai palvelunne? Mihin ongelmaan hän on hankkimassa ratkaisua?

Meiltä asiakkaat ostavat videoita, koska he haluavat rakentaa vahvempaa ja vaikuttavampaa asiantuntijaimagoa. He ovat tyypillisesti B2B-liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Videomme tekevät palveluista/tuotteista vakuuttavan näköisiä ja henkilöstöstä helposti lähestyttäviä ja luotettavia.

Videoblogimme ylätason teema liittyy siis suoraan siihen, miksi palvelumme on ylipäätään olemassa. Se vastaa asiakasta askarruttaviin kysymyksiin.

Hyvä ylätason teema on konkreettinen, mutta sopivan laaja kattokäsite. Optimitilanteessa se vastaa sekä yksilöiden että organisaatioiden ongelmiin.

Esimerkiksi meidän teemamme, asiantuntijuus verkossa, voi käsitellä yhtälailla kansainvälisen pörssiyhtiön asiantuntijaimagoa kuin yksittäisen asiantuntijan henkilöbrändiä.

2 Valitse kolme kategoriaa sisällöille

Seuraava vaihe on valita kolme sisältökategoriaa, jotka konkretisoivat edellä mainitun ylätason teeman.

Meillä kategoriat ovat teknologia, strategia sekä viestintä. Jokainen näistä sisältää asioita, mitä toivomme asiakkaidemme ymmärtävän, kun he työskentelevät kanssamme.

Toiseksi, nämä ovat asioita, mitä asiakkaamme hakevat Googlesta ja opiskelevat, kun he haluavat kohentaa asiantuntijakuvaansa verkossa (ylätason teema).

Kategoriat valitaan siis kahdesta lähtökohdasta: 1) Mitä asiakkaanne olisi tärkeää oppia, jotta yhteistyö kanssanne olisi mahdollisimman sulavaa? 2) Mitkä asiat asiakastanne kiinnostavat, kun hän hakee ratkaisua ongelmaansa?

Jatketaan Rulla Median esimerkkiä. Meidän kategoriamme ovat siis teknologia, strategia ja viestintä.

Teknologia käsittää käytännössä viestintäkanavat, kuten Facebook, Instagram, LinkedIn ja YouTube. Asiakkaamme haluaa oppia, miten asiantuntijabrändiä rakennetaan näissä kanavissa, mitä kanavia hänen itse kannattaisi käyttää ja miten.

Strategia käsittää asiantuntijasisällön suunnittelutyön, jalkautuksen ja tuotantoprosessin. Miten sisältöä ylipäätään kannattaa tuottaa? Miten sitä tuotetaan säännöllisesti ja tehokkaasti? Kaikki näistä ovat äärimmäisen tärkeitä kysymyksiä asiantuntijabrändin rakentamisessa.

Viestintä puolestaan tarkoittaa itse sisältöä koskevia kysymyksiä, kuten retoriikkaa, videoiden tyylilajeja jne. Asiakkaamme haluaa tietää, miten hänen kannattaa puhua, kirjoittaa ja esiintyä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman vakuuttava ja luottamusta herättävä. Tai kuinka monimutkaisesta ammattijargonista jalostetaan valtavirtaan purevaa tarinaa.

Hyvä sisältökategoria on konkeettinen väline, mitä asiakas tarvitsee ongelmansa ratkaisuun. Samalla se on sen verran laaja työkalupakki, että kaipaa vaatii vielä tarkempaa pilkkomista.

3 Luo neljä aihealuetta jokaiseen kategoriaan

Kerrataan nopeasti. Meidän asiakkaamme haaste on asiantuntijuus verkossa. Jotta tähän ongelmaan saadaan ratkaisu, asiakkaamme täytyy ymmärtää verkon viestintäkanavia, missä yleisöjä voidaan ylipäätään tavoittaa.

Hänellä tulee olla strategia, jotta sisältöä voidaan ylipäätään tuottaa systemaattisesti ja säännöllisesti. Lisäksi hänen tulee hallita viestinnän muodot, jotta hän pystyy saamaan yleisönsä huomion ja vakuuttamaan heidät.

Näiden kolmen kategorian alle luomme neljä aihealuetta, mistä yksittäisiä sisältöjä lähdetään tuottamaan.

sisaltotaulukko.jpg

Teknologian alle sopii luonnollisesti kaikki keskeiset kanavat: Facebook, Instagram, LinkedIn sekä YouTube.

Strategian alla voimme puhua sisällöntuotannosta sen kaikissa muodoissa.

Useat asiakkamme tuottavat erilaisia verkkokursseja ja muita digituotteita, joten tuotesisältö on ehdottomasti hyvä toinen aihe. Moni asiakkaamme toimii tapahtumaliiketoiminnan maailmassa, joten siitä aiheesta kannattaa myös tuottaa sisältöjä.

Ja lopuksi: maksettu mainonta. Eli kuinka sisällöillä saadaan aikaiseksi suoria konversioita ja kauppaa.

Viestinnän alle taas kuuluu ehdottomasti esiintyminen. Asiakkaamme haluavat oppia esiintymään vakuuttavammin ja luontevammin videoilla. Toinen on retoriikka. Monia asiakkaitamme askarruttaa, miten jostakin helposti tylsäksi miellettävästä asiasta tehdään aidosti kiinnostavaa.

Brändi on myös tärkeä keskustelunaihe sisällöissämme. Miten asiantuntijabrändi käytännössä rakennetaan ja miten muut ovat onnistuneet siinä aikaisemmin.

Ja viimeisenä: myynti. Miten asiantuntijuutta myydään verkossa, nykyaikaisessa muodossa.

Hyvä aihe tarjoaa välittömän ratkaisun asiakkaan ongelmaan. Se ei vaadi palavereja tai suunnittelua, vaan se on välittömästi toteutettavissa käytännössä. Tässä kohtaa on oikea aika olla todella käytännönläheinen.

Hyvä aihe on myös sellainen, joka on suoraan sidottu johonkin palveluunne tai tuotteeseenne. Eli teillä on aina myös oma valmiiksi paketoitu ratkaisu tarjolla.

Esimerkkinä meillä workshopit vastaavat käytännössä kaikkiin seuraaviin haasteisiin: viestintäkanavat, strategian luominen sekä viestintä. Kun asiakas haluaa oppia nämä asiat, meillä on siihen valmis ratkaisu.

Lisäksi meillä on kolme palvelua, videoblogi, podcast sekä mainostuotanto, jotka antavat asiakkaalle avaimet käteen ratkaisun moniin haasteisiin.

Lopulta kaikki tuottamamme sisällöt siis sopivat myös palveluidemme myyntiin ja markkinointiin.

4 Skaalaa videoblogi myös muihin sisältöihin

Teemme samasta aiheesta aina videoblogin ja blogiartikkelin. Tekstimuotoinen artikkeli parantaa merkittävästi videoblogin hakukonenäkyvyyttä.

Teemme samasta aiheesta todennäköisesti myös podcastin jossakin välissä. Tämä on sisällön skaalaamista. Ja toisaalta se on myös sisällöntuotannon asiakaslähtöisyyttä: annat yleisösi päättää, missä muodossa he kuluttavat sisältöjäsi.

Kun aloitat videoblogin, pidä huolta, että tuotantoprosessiin on sisäänrakennettu tämä skaalautuvuuden periaatte. Hyvä prosessi on sellainen, joka automaattisesti tuottaa jaeltavaa sisältöä monessa eri muodossa, useisiin eri kanaviin.

Tarvitsetko apua videoblogin perustamisessa? Tarjoomastamme löytyy workshop, jossa autamme teidät alkuun. Voimme tietysti myös kuvata, leikata ja tuottaa koko videoblogin.

 
 
 
 
Previous
Previous

7 vinkkiä videotuotannon ostajalle

Next
Next

Sisällön skaalaamisen malli – 16 videota kuukaudessa